Recepten

Wafels

Kerst staat (naast natuurlijk de geboorte van Jezus, cadeautjes en de kerstman) echt in het teken van eten. Tegenwoordig is ‘slechts’ een kerstdiner niet meer genoeg, ook de brunch is erg populair. Wil jij lekker gaan brunchen met kerst? Ik heb tot aan kerst vier recepten die je op tafel kan zetten voor de brunch bij jou thuis.

Deze week zijn de wafels aan de beurt! Wafels horen echt bij een klassiek Amerikaans ontbijt, maar wat mij betreft kun je ze ook heel goed bij een brunch serveren. Als je ze serveert met een klodder slagroom, rood fruit en wat poedersuiker, dan heb je echt een plaatje op je brunchtafel staan!

Ingrediënten:

250g bloem
130g suiker
1el bakpoeder
1/4tl zout
220g gesmolten boter
2 eieren (gesplitst en op kamertemperatuur)
230ml karnemelk
110ml melk
1tl vanille extract

Bereidingswijze:

1. Doe alle droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, zout) in een grote kom en roer door.

2. Doe de gesmolten boter, de twee dooiers, karnemelk en melk in een kom en roer met een garde goed door.

3. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een handmixer stijf. De eiwitten zijn stevig genoeg als je de kom op z’n kop kan houden en alles op z’n plek blijft. Zet je wafelijzer aan.

4. Voeg het botermengsel aan de droge ingrediënten toe en mix met een garde tot je een mooi glad beslag hebt.

5. Voeg het eiwit aan het beslag toe en vouw de eiwitten in het beslag met een spatel. Ga niet roeren, want dan sla je de lucht er uit en dan had je net zo goed niet de eiwitten stijf hoeven kloppen.

6. Vet je wafelijzer in met een klein beetje boter.
– De volgende stappen hangen er van af van welk soort wafelijzer je gebruikt. De hoeveelheid beslag en baktijd verschilt per wafelijzer, dus probeer met de eerste wafels een beetje uit te vinden wat het beste is. Al doende leert men! – 

7. Schep twee eetlepels per wafeldeel op het wafelijzer en verdeel het beslag een beetje over het wafelijzer. Doe het wafelijzer dicht en bak totdat de wafels mooi goudbruin zijn.

Serveer de wafels met slagroom en fruit en/of met stroop. Wij vonden deze wafels erg lekker en als je ze goed bakt zijn ze een beetje krokant aan de binnenkant en lekker zacht aan de binnenkant. Ik vond het erg leuk om een keer wafels te maken en kan het aan iedereen aanraden (als je een wafelijzer hebt). Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lianne
  december 10, 2015 at 2:12 pm

  Ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf geen wafelijzer, maar wel een wafelvorm voor in de oven. Daar zal het vast ook wel mee kunnen 🙂

 • Reply
  Hester
  december 10, 2015 at 8:00 pm

  Jaaa, ik dacht er vandaag nog aan dat wij ook een wafelijzer hebben staan! Heerlijk met slagroom, poedersuiker en fruit of iets dergelijks.

 • Leave a Reply

  Close