Creatief Lifestyle

Waarom Bullet Journaling zo leuk is

Ik merk het aan alles, planners en stationery spullen zijn he-le-maal hip. En laat ik nou nét een grote voorliefde hebben voor planners, lijstjes maken, mooie notitieboekjes, pennen, stiften en allerlei ander spul waar ik eigenlijk al veel te veel van in huis heb.

Niet zo gek ook dan dat de Bullet Journal hype enorm aan mij besteed is. Eigenlijk maak ik gewoon mijn eigen agenda, exact zoals ik het wil. 

Wat is Bullet Journaling nou precies?

Het concept Bullet Journal is bedacht door Ryder Caroll die na jaren van plannen en organiseren een systeem heeft bedacht wat voor hem heel goed werkt. En kennelijk ook voor menig plan en organisatie liefhebber, want het is een ware internet hit.

‘Officieel’ werkt het systeem van Ryder Caroll met stippen, kruisjes Xpijltjes<> en rondjes 0. Een stip is je taak, als je hem hebt voltooid maakt je er een kruisje X van, een pijltje naar links< is een ingeplande taak en een pijltje naar rechts> is een uitgestelde (migrated) taak. Een open rondje 0 staat voor een gebeurtenis.

Dit systeem kan je per dag toepassen (dailies), maar je kan ook je hele maand globaal uitwerken. Daarnaast kan je nog allerlei andere dingen aan je bullet journal toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld een pagina maken die ‘a line a day’ heet, waarbij je iedere dag een zinnetje opschrijft, of misschien wil je bijhouden wat je iedere dag eet of welke boeken je hebt gelezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een bullet journal is dus eigenlijk een agenda en to do lijstje in een. Voor velen is het systeem hetzelfde, maar iedere bullet journal is anders en dat maakt het zo leuk. Je kan zelf bepalen wat werkt en wat niet, je leert gaandeweg. Op deze manier creëer je je eigen planner die precies voorziet in jouw behoeften.

Waarom bullet journaling zo leuk is

Ik heb al een paar dingen genoemd, maar wat ik zo leuk vind aan bullet journaling is dat het je compleet de vrijheid geeft om je eigen planner te maken. Je bent niet afhankelijk van de layout van een ander, je bedenkt het gewoon allemaal zelf!

Ik kan volledig mijn creatieve ei er in kwijt. Ik kan het combineren met mijn recentelijk verworven hobby, brush lettering, en ik kan lekker kneuterig tekeningetjes maken.

Ik ben ook dol op lijstjes maken en vooral op taken afstrepen. In mijn bullet journal kan ik op honderd manieren lijstjes maken en ook alles lekker weer afstrepen. Heerlijk.

Net zoals tekenen voor ontspanning zorgt, doet mijn bullet journal opzetten dat ook. Daarnaast maakt het alles lekker overzichtelijk en dat geeft mij een hoop rust.

Wat ik echt heel leuk vind is inspiratie op doen en in contact komen met andere ‘bujo’ (ja, echt) fans. Op Pinterest staan de meest mooie pagina’s uit bullet journals, op YouTube zijn hele ‘plan with me’ filmpjes te vinden en de (besloten) Bullet Journal – Nederland  groep op Facebook is denk ik een van de gezelligste groepen die er is (deze groep heeft ruim 4000 leden en als je ‘verzoek indienen’ klikt ben je met twee tellen binnen).

Hoe ik het vorm geef

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet met het stipjes systeem werk. Dat doe ik niet omdat ik in eerste instantie begonnen ben met het maken van m’n eigen agenda, gewoon zoals de meesten in een agenda schrijven. Maar het systeem intrigeert me wel, dus ik denk dat ik het in juli eens ga proberen. Ik maak nu per week een overzicht, met daarin een agenda kant, een blog kant, een to-do lijst en een notes kant. Ook maak ik zogenoemde ‘habit trackers’ en schrijf ik per maand mijn doelen op.

Een habit tracker is een systeem waarin je dingen die jij belangrijk vindt bijhoudt. Stel, je wil graag twee keer in de week gaan hardlopen. Maak daar dan ruimte voor in je habit tracker. Kleur het vakje in wanneer je bent gaan hardlopen en heb je meteen een overzicht van hoe vaak je gaat (of juist niet gaat;)). Het helpt mij heel erg om me bewust met mijn doelen aan de slag te gaan. Zo weet ik bijvoorbeeld dat tekenen mij heel erg helpt ontspannen, maar ik zie meteen in mijn habit tracker dat ik het eigenlijk te weinig doe.

Je begrijpt, ik ben fan. Heb jij een bullet journal? En hoe pak jij het aan?

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Valérie Ungerer Fotografie.

Oeps! Een foutje in je bullet journal is zo gemaakt. Wil je weten hoe je de meeste fouten weg kan werken? Lees dan deze blogpost!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Loes
  juni 23, 2017 at 9:52 am

  Ik vind dit er zo leuk uit zien! Heel creatief en mooi. Ik denk alleen dat ik het na een maand alweer zou opgeven haha, weet niet of het iets voor mij is.

  • Reply
   Sanne
   juni 24, 2017 at 10:34 am

   Ik moet heel eerlijk zeggen dat het ook wel lastig is om het op te fleuren als je heel druk bent hoor! Toen ik nog voor de klas stond had ik hier echt geen tijd voor, Haha!
   Maar ik ben altijd al een lijstjes mens geweest en in een bullet journal heb je gewoon alles op een plek (agenda, lijstjes en planner).

  Leave a Reply

  Close