Reizen

Toerist in eigen stad: Amersfoort

Volgens mij kent iedereen het ‘ik doe nooit toeristische dingen in eigen stad/dorp’ fenomeen wel. Eigenlijk is dat hartstikke zonde, want een stad of dorp heeft vaak zo veel te bieden, waarom zou je daar als bewoner ook niet gewoon gebruik van maken? Ik ging laatst samen met Wouter een dagje op pad in Amersfoort en bezochten we juist die dingen waar we als inwoners van Amersfoort, tot mijn grote spijt, nog nooit tijd voor hebben genomen.

Van de Citymarketing regio Amersfoort kreeg ik twee Amersfoort Citycards en waren Wouter en ik op een mooie donderdag in juni voor een dagje toerist in eigen stad. Met de Citycard heb je voor €12,50 toegang tot vier deelnemende attracties en krijg je op heel veel plekken korting op vertoon van de Citycard.

Museum Flehite

Ik fiets al drie jaar met enige regelmaat langs de brug met het witte poortje waar ‘museum’ op staat en al drie jaar lang ben ik nieuwsgierig naar dat museum, Flehite dus. Vandaar dat we daar onze dag begonnen, ik wilde daar goed de tijd voor nemen. Museum Flehite is het kunsthistorisch museum van Amersfoort. Hier krijg je een goed beeld van hoe Amersfoort er vroeger uitzag. Op het moment hebben ze nu echt een hele gave expositie met werk van Gerard Hordijk, een goede vriend van Piet Mondriaan. Ik vond deze expositie echt de moeite waard!

Museum Flehite is dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 geopend. Volwassenen betalen €10 (met CJP of studentenpas €5) en kinderen t/m 17 jaar hebben gratis toegang. Zie de website voor meer info. 

Onze Lieve Vrouwetoren

De Onze Lieve Vrouwetoren beklimmen is echt zo’n ding wat iedere inwoner van Amersfoort eens gedaan moet hebben. Ik denk altijd in eilandjes, zo is Vathorst een eilandje voor mij en het centrum is ook z’n eigen eiland. Het is dan heel leuk om al die eilandjes van boven te bekijken en te zien hoe al die eilandjes eigenlijk met elkaar in verbinding staan. Daarnaast kan je niet alleen Amersfoort bekijken, maar je kan ook Utrecht in de verte zien liggen en bij helder weer kan je zelfs Amsterdam zien!

In de zomer zijn er verschillende tijdstippen waarop je de toren met een gids kan beklimmen. Het beklimmen van de toren kost €5 voor volwassenen en €4 voor kinderen. Van te voren reserveren wordt aanbevolen. Zie de website voor meer info.

Rondvaart door de Amersfoortse grachten

Ik vind de stadsmuur en alle grachtjes van Amersfoort echt prachtig. Ik wilde dan ook heel graag een rondvaart maken met Waterlijn, zij organiseren meerdere keren per dag verschillende rondvaarten door de grachten van Amersfoort. De rondvaart (wij hebben de westroute gedaan) brengt je langs allerlei historische gebouwen waar de gids je van alles over kan vertellen. Heel leuk om vanaf het water een stukje geschiedenis van Amersfoort mee te krijgen.

Op verschillende tijdstippen vertrekken er van dinsdag t/m zondag boten vanaf de brandgang bij Krommestraat 5 (hier kan je ook je tickets kopen). Kijk op de website voor meer info. 

De historische binnenstad

Al wandelend zijn we van attractie naar attractie gelopen en al dat gewandel is eigenlijk al een attractie op zich. Amersfoort is echt mooier dan de meeste mensen denken (ik had tenminste wel een flink oordeel over Amersfoort toen ik hier net kwam wonen). Zeker in de zomer, wanneer alles in bloei staat, is Amersfoort prachtig. De grachtenpanden met gekleurde luikjes, het water waar de wilgen overheen hangen, alle leuke bruggetjes en nauwe gangen, ik krijg er geen genoeg van!

Je kan ook met een gids een stadswandeling doen, dit kan je doen bij Gilde Amersfoort.

Bucketlist

Zijn er nou nog dingen die ik in Amersfoort wil doen? Jazeker! Ik wil nog steeds een keer heel graag naar het Mondriaanhuis, Kunsthal KaDe en een echt bucketlist item is het Huis met de Paarse Ruiten, wat maar één keer per jaar open is. Ik zal ongetwijfeld wel weer een keer iets voorbij zien komen wat ik heel graag wil zien. Ik hoop alleen dat ik er dan niet weer drie jaar over doe om het ook echt te gaan doen!

Wat zou jij heel graag in Amersfoort willen doen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Loes
  juni 28, 2017 at 11:05 am

  Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest, maar het lijkt me een mooie stad! Ik wil ook eens toerist spelen in eigen stad, want Maastricht is daar wel heel geschikt voor.

 • Reply
  Manon Dijkhuizen
  juni 30, 2017 at 11:37 am

  Wat ziet Amersfoort er mooi uit zeg! Ik ben er dus nog nooit geweest maar toevallig ga ik er in Augustus naar toe, heel veel zin in! x

  • Reply
   Sanne
   juni 30, 2017 at 12:57 pm

   Amersfoort is echt ontzettend leuk, dus ik denk dat je je in augustus wel gaat vermaken! Veel plezier alvast!

  Leave a Reply

  Close