Reizen

Tips voor Texel: wat je er echt moet doen

Texel vakantieZit je er aan te denken om deze zomervakantie naar Texel te gaan? Of ga je binnenkort een weekendje of midweek op pad naar Texel? Ik ben zo onderhand (denk ik toch wel) een Texel expert en in dit artikel geef ik je leuke tips voor een geslaagde vakantie naar Texel. 

Je kan met gemak een hele week (of twee) Texel vullen met allerlei activiteiten, er is elk seizoen echt genoeg te doen. Hieronder de dingen waarvan ik vind dat je ze echt zou moeten doen, op volgorde van absolute must naar ‘ik heb tijd over en ik weet even niet wat ik moet doen activiteit’.

Wandelen

wandelen texelFoto door: Foto Sanne

Dit is misschien een inkopper, maar op Texel kan je heerlijk wandelen en ik vind dat je dat ook echt moet doen. Ga wandelen langs het strand, in de duinen, het bos en/of pak een wandelroute in de Slufter. Het maakt eigenlijk niet uit wat je kiest, het is allemaal even prachtig.

Eco Mareecomare texel

Eco Mare is de grootste trekpleister van Texel en heeft mij toch wel het meest verrast. Ik ben er nu twee keer geweest en ook een tweede keer is het nog steeds leuk. Eco Mare vangt zieke (zee)dieren op, met als hoofddoel vrijlating, en zorgt goed voor dieren die niet meer terug kunnen naar de zee. Natuurlijk is er een hoop te zien en te leren over zeehonden e.d., maar Eco Mare is echt zo veel meer dan dat. Zo zit er achter Eco Mare zit ook een hele leuke wandelroute dwars door de duinen. Dus, trek er gerust een halve dag voor uit, bezoek Eco Mare en ga daarna lekker de duinen in.

Eco Mare is dagelijks geopend van 9:30 tot 17:00. Kijk op www.ecomare.nl voor meer info. 

Museum Kaap SkilKaap skil texel

“Museum Kaap Skil is een uniek museum op Texel dat internationale prijzen ontving voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen (levensgrote maquette), een levendig openluchtmuseum en een molen. Zowel binnen als buiten is veel te zien en beleven!”

Kaap Skil is voor jong en oud een leuk museum. Er is van alles te vinden over de Nederlandse historie op allerlei gebieden. Zo kan je binnenkijken bij oude vissershuusjes, meer leren over ’s werelds belangrijkste ankerplaats uit de 17e eeuw (spoiler alert: die was dus bij Texel), kun je ontdekken wat er allemaal gejut wordt op het strand van Texel en echt nog veel, veel meer.

Museum Kaap Skil is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 (in juli en augustus is het museum ook op maandag open). Kijk op www.kaapskil.nl voor meer info. 

Zeehondentocht Het Sopzeehondentocht texel

Het waaide snoeihard, het regende, het was ijskoud en het bootje was ontzettend tegen de Waddenzee aan het strijden, maar wát was de zeehondentocht leuk! Vanwege het getij lagen de zeehonden wat verder weg, maar we hebben ze gezien. Als je een leuk tochtje op de Waddenzee wil en ook nog  (buiten Eco Mare om) zeehonden wil spotten, dan zou ik zeker een zeehondentocht boeken.

Er zijn dagelijks afvaarten en een tocht reserveren doe je door even te bellen. Kijk op www.zeehondentexel.nl voor meer info.

Zelfpluktuinzelfpluktuin texel

Vanaf half mei tot eind oktober kan je op Texel naar de zelfpluktuin en je helemaal uitleven op het plukken van groente, fruit én bloemen! De tuin is echt prachtig en er is naast plukken nog veel meer te doen; er lopen katten rond, je kan naar kippen en konijnen kijken, je kan er een hapje eten (met fruit en groente uit de tuin natuurlijk), kinderen kunnen er heerlijk spelen en je kan er allerlei soorten jam kopen. Dit is echt een aanrader voor de zomer, superleuke activiteit.

De zelfpluktuin in van half mei tot eind oktober op maandag t/m zaterdag van 9:30 tot 17:30 geopend. Kijk op www.zelfpluktuin.nl voor meer info. 

Texelse Bierbrouwerij

Ik hou niet van bier. Ik hou sowieso niet van alcohol, maar toch heb ik me goed vermaakt in de Texelse Bierbrouwerij. Het super interessant om te zien hoe bier gebrouwen wordt en misschien nog wel leuker om te zien met hoeveel passie ze over bier praten bij de brouwerij. Bij de rondleiding zit een proeverij van een aantal biertjes inbegrepen, of, als je geen alcohol drinkt, een ander drankje.

De brouwerij is op dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 18:00 geopend. Rondleidingen kan je online boeken. Kijk op www.texels.nl voor meer info. 

Vuurtorenvuurtoren texel

Heel eerlijk, het bezoeken van de vuurtoren is geen absolute must, maar is op een regenachtige dag wel leuk om te doen. Onderweg naar boven voorziet de toren je van interessante informatie over de toren en als je eenmaal bent bijgekomen van de klim naar boven kun je genieten van het mooie uitzicht over Texel.

De vuurtoren is tijdens het hoogseizoen dagelijks van 10:00 tot 17:00 geopend. Tijdens de winter is de vuurtoren niet dagelijks geopend. Kijk op www.vuurtorentexel.nl voor meer info. 

Paardrijden

Ik ben een beetje bevooroordeeld want ik zit op paardrijden, maar dit is voor newbies en beginners ook heel erg leuk. Je kan op Texel bij twee maneges terecht en ze bieden beide allerlei soorten ritten aan. Ik heb een bosrit voor geoefende ruiters gemaakt en het was echt heerlijk om door het bos te draven en galopperen. Op mijn bucket list staat nog een strandrit, maar dat durf ik nog niet zo goed, haha!

Beide maneges bieden verschillende ritten aan op verschillende niveaus. Kijk op www.manegeelzenhof.nl en op www.manegekikkert.nl en kies vooral voor de manege die het beste bij jouw wensen aansluit.  

strand texel

Texel heeft toch wel een beetje mijn hart gestolen. Maar wat dat betreft ben ik wel erg makkelijk, want ik ben al gauw enthousiast over plekjes waar een strand dichtbij te vinden is. Feit blijft dat Texel een hele fijne plek is, waar je lekker kan uitwaaien, waar je lekker kan eten, waar de bierliefhebber z’n hart kan ophalen en waar je je niet hoeft te vervelen, én dat allemaal op slechts 450m2.

Ben jij wel eens op Texel geweest? Wat vond jij het fijnste aan Texel?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anke
  maart 12, 2017 at 7:49 pm

  De zeehonden tocht zou ik ook graag doen, wie weet een volgende keer. De rest van de activiteiten vond ik ook hartstikke leuk. Als aanvulling: Buitengewoon beeldschoon vond ik de wandeling bij het natuurgebied de Slufter. Zeker doen! Leuk geschreven dit artikel, kort en bondig en mooie fotos!

 • Reply
  Geoffrey
  maart 23, 2017 at 12:02 am

  Trip met de garnalenvissers is ook de moeite waard.
  En kijken bij het skydive centrum,al die para’s die uit het vliegtuig springen.
  En de nieuwe veerboot die helemaal eco is,vaart op gas en heeft ongeveer 300 zonnepanelen op het dak die stroom voor het schip levert.
  Texel….is…Top.

 • Leave a Reply

  Close