Creatief

Tips voor beginnen met een bullet journal

Hoe vaak ik wel niet lees dat mensen het idee van een bullet journal heel leuk vinden, maar niet durven te beginnen omdat ze te perfectionistisch zijn, bang zijn om fouten te maken of het idee hebben dat ze niet creatief genoeg zijn. Bullet journaling gaat helemaal niet om wie het mooiste kan tekenen of schrijven, de minste fouten maakt of de creatiefste ideeën heeft. Bullet journaling is een systeem om jóúw leven op orde te brengen of te houden en heeft niks te maken met iets niet kunnen. Dus hier is tip 1: begin gewoon!

1. Gewoon beginnen

Uiteindelijk is een Bullet Journal niet meer dan een systeem om een aantal zaken op orde te krijgen. En daar heb je in eigenlijk helemaal geen creatieve skills voor nodig, alleen schrijfvaardigheid. Er vanuit gaande dat je die hebt, kan je ook zeker aan de slag met het concept Bullet Journal. Laat je niet afschrikken door de mooiste creaties die je op Pinterest of Instagram voorbij ziet komen.

Het systeem is eigenlijk heel simpel. Je maakt per dag een lijstje van wat je gedaan wilt hebben en wat je gepland hebt staan. Als je die dingen hebt gedaan streep je ze af. Het systeem is bedacht door Ryder Carroll en hij zet een punt (bullet) voor ieder item. Zodra het gedaan is, maak je van het puntje een kruisje. Wil je het verplaatsen naar een andere dag, dan maak je er een pijltje van. Zo heb je meteen een handig overzicht van wat je gedaan hebt, en wat je nog moet doen (en dus voor de volgende dag, of aantal dagen later, moet inplannen).

Dit hoeft dus niet eens in een fancy boekje, dit systeem werkt op ieder soort papier waar je op kan schrijven. Je kan ook eerst op losse blaadjes werken als je niet meteen in een mooi notitieboekje wil beginnen. Dus, begin gewoon, alle mooie weekly spreads en trackers komen vanzelf wel. Zoals je hieronder ziet kan je ook heel eenvoudig twee bladzijdes opdelen in 8 stukken met simpele zwarte lijnen, schrijf er de dagen van de week bij en je hebt een hele minimalistische weekly layout!

 

2. Wat vind jij belangrijk?

Je kan voor iedere activiteit wel een tracker of een spread verzinnen, dat wil niet zeggen dat ook alles even belangrijk is, of het waard is om bij te houden. Schrijf eens op een los blaadje waar jij iedere maand veel mee bezig bent en wat je belangrijk vindt. Je wil eigenlijk voorkomen dat je te veel bijhoudt en dat je op een gegeven moment door alle trackers je doelen niet meer voor ogen kan houden. Het systeem is juist bedoelt om orde te scheppen, niet om chaos te creëren.

Ik vind het bijvoorbeeld leuk om bij te houden wat ik lees en hoeveel films en series ik aan het einde van het jaar heb gekeken. Ik gebruik maandelijks een ‘daily gratitude’of een ‘a line a day’ als een soort van mini dagboekje.

3. Maak een eerste opzetje

De opzet van je Bullet Journal begint al bij wat je het hele jaar wil bijhouden. Ik heb het redelijk simpel gehouden. Ik wil graag bijhouden wat ik lees, welke films en series ik heb gekeken en een zogenoemde ‘year in pixels’. Maar er zijn natuurlijk nog 100 dingen die je het hele jaar kan bijhouden. Misschien wil je wel je Instagram volgers ‘tracken’, of wil je je gewichtsverlies (of toename!) bijhouden, of vind je het leuk om de progressie van je puppy bij te houden, het kan allemaal!

Nadat ik m’n jaarlijkse dingetjes heb verwerkt, ga ik altijd over naar een indeling per maand. Halverwege de maand begin ik eens na te denken over hoe ik de volgende maand wil indelen. Ik denk dan na over wat er wel werkt en wat niet, welke tracker of spread heb ik wel veel gebruikt en welke niet, en wat ik die maand heb gemist en dus wil toevoegen. Vervolgens schrijf ik onderaan de pagina met potlood wat ik waar een plekje geef. Als ik tevreden ben over mijn opzet voor die maand, ga ik op zoek naar inspiratie voor de betreffende trackers, weeklies, spreads, etc.

4. Laat je inspireren

Deze inspiratie haal ik vooral van Pinterest, maar ook Instagrammers die foto’s delen van hun Bullet Journal en van YouTubers die bijvoobeeld een plan with me filmpje hebben gemaakt. Bullet Journaling is inmiddels zo hip en happening dat je echt overal wel inspiratie kan vinden. Volg leuke Instagrammers, maak een leuk Pinterest bord, bekijk filmpjes en wordt lid van Bullet Journal Facebookgroepen. Zo komt je echt geen inspiratie tekort!

5. Geschikte pennen en stiften

De laatste en misschien wel de meest praktische tip is het gebruiken van de juiste pennen en stiften. Om een hele hoop frustraties en irritaties te voorkomen heb ik de volgende tips voor je:

 • Gebruik stiften en fineliners op waterbasis. In de meeste gevallen zullen deze niet doordrukken. Stiften en fineliners op alcoholbasis drukken vrijwel altijd door.
 • Stiften en fineliners op waterbasis hechten zich niet op de meeste soorten washi tape. Wil je toch met een stift of fineliner op washi tape schrijven, ga dan weer wel voor schrijfgerei op alcoholbasis. Dit pakt wel en drukt ook niet door de washi tape op de volgende pagina.
 • Eerst potlood, dan stift, dan fineliner. Misschien vanzelfsprekend, maar maakt eerst een opzetje met potlood, ga dan pas voor het echte werk. Wil je niet dat je stiften een zwarte punt krijgen en dat je fineliner gaat vlekken? Gebruik dan eerst de stift, laat dit goed drogen en ga er dan pas met je fineliner overheen. Toch een foutje gemaakt? Lees dan eens dit artikel over het wegwerken van fourten!

En last but zeker niet least: vergeet niet dat bullet journaling vooral heel leuk is. Niks moet en alles mag!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jen
  april 5, 2018 at 12:25 pm

  Handige tips over water of alcohol basis! Ik ben net begonnen met (MUS) bullet journal, ik schrok van erge ghosting. Ik ben nu op zoek hoe ik dit kan voorkomen. Ik hou van aquarellen, helaas kan ik dit niet doen op mijn Bujo :(. Heb je tips? Ik gebruik nu alleen kleurpotloden, maar het beperkt wel mijn creativiteit. En zie heel veel mooie aquarel plaatjes tegen.. ook gewone stiften of fineliners drukken door. help..

  • Reply
   Sanne
   april 18, 2018 at 12:18 pm

   Hi Jen,
   Wat betreft de stiften en fineliners moet je er echt op letten dat ze op waterbasis zijn. Maar mijn ervaring is, met verschillende soorten notitieboekjes, dat je de pen of stift altijd wel een heel klein beetje blijft zien aan de achterkant van het papier. Maar als het goed is drukt de inkt er niet doorheen.
   En je kan nog steeds aquarel tekeningen verwerken in je bujo, vooral blijven doen! Wat ik veel zie is dat mensen op aquarelpapier hun tekening maken, het uitknippen en dan in hun bujo plakken. Ik heb voorheen wel met aquarel gewerkt en het papier werd iets bobbelig, maar als je niet te vaak met water over de stift of het potlood gaat, gaat het prima! Veel succes!

  Leave a Reply

  Close