Recepten

Sterrencake

Voor het kerstontbijt bij mij op het werk wilde ik wat bakken wat er ook een beetje leuk zou uitzien. Ik ging voor cake. Nou is dit wel een hele bijzondere cake. Het is namelijk geen chocolade cake, maar een chocolade met vanillecake sterren. Achteraf zou ik wat dingen anders doen, zo had ik geloof ik liever een grote ster in het midden gehad, maar oké, oefening baart kunst zullen we maar zeggen. Het ziet er alsnog heel erg leuk uit en het is ook nog eens heel erg lekker! photo IMG_1251_zpsf0421f4a.jpgWat heb je nodig?
Een elektrische handmixer
Kom
Cakeblik
Spuitzak

Ingrediënten:
Vanillecake
225g boter
265g bloem
180g suiker
4 eieren
2tl vanille extract
1/2tl zout
Alles op kamertemperatuur

Chocoladecake
130g bloem
1tl zout
65g cacao poeder
55g melkchocolade, in stukjes gehakt
80ml kokend water
225g boter
190g suiker
45g basterdsuiker
2tl vanille extract
4 eieren
Alles op kamertemperatuur

Bereidingswijze:
1. Vet het bakblik in met boter en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Begin met het beslag voor de vanillecake. Doe de boter en suiker in een kom en mix tot een licht en romig geheel met de handmixer.
3. Voeg een voor een de eieren toe en voeg h3et vanille extract en zout toe als alles is opgenomen.
4. Schep de bloem er in delen door en roer tot alles is opgenomen. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake een uur in de oven. Als een satéprikker er schoon uit komt is hij gaar. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster. Laat hem volledig afkoelen. photo IMG_1229_zpsc2c8852a.jpg photo IMG_1233_zps77419380.jpg5. Was het bakblik af en vet hem in en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 160°C. Maak het beslag voor de chocoladecake als de vanillecake bijna is afgekoeld.
6. Doe het zout bij de bloem en roer even door.
7. Doe de cacao en chocolade in een kom en giet het kokende water er over. Roer tot alles is gesmolten en je een dikke pasta krijgt.
8. Doe de boter, vanille extract en beide suikers in een kom en mix tot je een romig geheel krijgt. Voeg de chocoladepasta toe en mix tot je een lichter en luchtig geheel krijgt. photo IMG_1235_zpsb1e55407.jpg9. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot alles is opgenomen. Schraap de zijkant van de kom en roer even door zodat alles is opgenomen.
10. Voeg de bloem in delen toe en als alles is opgenomen schep het beslag dan in een spuitzak.
11. Snij de vanillecake in plakken en snij uit iedere plak een grote en een kleine ster. Of uit de kleine plakken aan het uiteinde 2 kleine sterren en de plakken uit het midden 2 grote sterren. photo IMG_1238_zps5e879683.jpg photo IMG_1245_zps09c33f36.jpg12. Spuit een laagje chocoladebeslag in de cakevorm en zet de kleine sterren in een lange rij in het beslag.
13. Spuit dan beslag aan de kant waar je geen sterren hebt geplaatst. Plaats de grote sterren in een rij op dit stuk beslag. Spuit beslag op alle plekken waar je niet makkelijk bijkomt en schep dan het restant beslag over de sterren. Vul de bakvorm niet tot de rand vol, het kan zijn dat je wat beslag over houdt. photo IMG_1239_zps613bdab4.jpg photo IMG_1240_zps0931bc44.jpg photo IMG_1242_zpsea4be0b0.jpg14. Doe de cake weer in de oven, nu een uur en een kwartier. Laat hem weer 15 minuten afkoelen in de bakvorm en stort hem dan heel voorzichtig op een rooster. Hij kan nu wat fragieler zijn. Snij de cake in plakken als hij volledig is afgekoeld en als het goed is hem de dan een cake met twee witte sterren in de cake. photo IMG_1255_zps5533d59a.jpg photo IMG_1268_zpsfaa24f77.jpgDeze cake is leuk om te serveren bij de koffie/thee tijdens kerst, maar je kan natuurlijk ook andere vormpjes kiezen en dan is hij geschikt voor elke gelegenheid. Niet alleen heeft deze cake dus een verrassing aan de binnenkant, hij is ook nog eens erg lekker. Ga je iets van mijn blog bakken/maken voor kerst? Laat het me dan even weten, dat zou ik erg leuk vinden! Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Saskia Huisman
    december 23, 2014 at 3:28 pm

    Beste Sanne,
    Ik heb jouw recept van sterrencake op mijn site geplaatst, waar ook al een vergelijkbaar recept staat, namelijk van een cijfercake. Ik hoop dat je het goed vindt, deze week plaats ik er allemaal kerstrecepten op, en deze van jou vond ik verrassend leuk! Veel plezier met bakken verder, je hebt een mooie site!

    Groetjes Saskia

    • Reply
      SJ Kitchen
      december 28, 2014 at 12:09 pm

      Wat leuk! Dank je voor de eer en het compliment:)

    Leave a Reply

    Close