Recepten

Sinterklaas Cupcakes

Ik weet dat ik het meerdere keren heb gezegd, cupcakes bakken is niet mijn ding. Maar het idee voor onderstaande cupcakes had ik vorig jaar ook al in mijn hoofd, dus vond ik het dit jaar tijd om het eens uit te voeren.
Het leek mij heel erg leuk om iets met roomkaas topping en pepernoten te doen, maar de exacte uitvoering bedacht ik eigenlijk gister pas toen ik dit filmpje keek. Hierdoor kreeg ik het idee om marsepein aardappeltjes als vulling te gebruiken in een chocolade cakeje met een roomkaas-pepernoten topping. Wat mij betreft het beste van Sinterklaas in een cakeje; chocola, bakkerskruidnoten en marsepein. Benieuwd of het wat geworden is? Lees dan snel verder!
Photobucket Ingrediënten:
Voor 12 stuks, ik heb er zelf zes gemaakt, ik heb dus alles gehalveerd.

Cakejes
100g bloem
20g cacaopoeder
140g suiker
1 1/2 tl bakpoeder
40g boter, op kamertemperatuur
1,2 dl melk
1 ei
1/4 tl vanille extract
12 marsepein balletjes (marsepein aardappeltjes)
Bron recept: Het Hummingbird Bakboek
Photobucket

Topping
50g roomboter
240g poedersuiker
60g fijngestampte bakkerskruidnootjes
65g roomkaas

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 170°C en doe papieren vormpjes in een muffinblik.
2. Mix de boter met de suiker luchtig. Voeg het ei en het vanille extract er aan toe. Mix tot het een geheel is.
3. Zeef de bloem, bakpoeder en cacao boven het boter mengsel. Mix weer en voeg de melk er aan toe. Mix tot je een glad beslag hebt.
Photobucket 4. Vul de papieren vormpjes tot ze 2/3 vol zijn en leg er vervolgens een marsepein balletje op.
Photobucket 5. Doe ze in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Ze zijn klaar als ze stevig aan voelen van de bovenkant, maar wel iets terug veren.
Photobucket 6. Laat de cakejes volledig afkoelen. Mix de boter met de poedersuiker tot je een fijn kruimelig goedje krijgt. Voeg vervolgens de roomkaas en fijngestampte pepernoten erbij tot je een dikke topping hebt. Klop het een minuutje luchtig.
Photobucket 7. Smeer de topping op je afgekoelde cakejes en decoreer de cakejes, die nu gepromoveerd zijn tot cupcake, met pepernoten of andere Sinterklaas goodies.
PhotobucketGaandeweg heb ik wel wat geleerd. Les 1: Ik deed eerst een laagje beslag, balletje, laagje beslag. Maar omdat marsepein best zwaar is, zijn de balletjes naar beneden gezakt en een beetje aan de bodem gaan plakken. Als je de balletjes gewoon bovenop het beslag legt, komt het helemaal goed. Les 2: Het was mijn bedoeling om een toef te maken, maar er bleven steeds stukken pepernoot in de ‘tip’ steken, dus ik beveel gewoon een laagje smeren aan.

Photobucket Wat zijn deze Sinterklaas cupcakes god-de-lijk! Ik ben echt dol op bakkerskruidnootjes, dus niet van die vieze Bolletje bruine pepernoten, maar die lichte kleine. Echter, in deze topping verwerkt vind ik ze misschien nog wel lekkerder. Alles klopt, de cakejes zijn super zacht, de marsepein vulling past heel goed bij het chocolade cakeje en dan die topping erbij, oh my goodness. Ik ben niet zo dol op speculaas, banketstaven, gewone pepernoten, borstplaat of kikkers en muizen (dan blijft er niet veel over), maar chocola, marsepein en bakkerskruidnootjes des te meer en dat allemaal in een cupcake. Ik zeg niks meer aan doen!
Kortom, dit moet je echt maken met Sinterklaas. Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    I am Cooking with Love
    november 17, 2012 at 10:04 pm

    Ohhh ik zie die marsepeinaardappeltjes en ik krijg een Deja vu. Als kind kreeg die een keer in m’n schoen. Ik nam een hap en wist niet hoe snel ik naar de wc moest rennen. Uitspugen (overgeven)….vond ze zooooo vies. Sindsdien nooooit meer gegeten! 😉

    • Reply
      Sj Kitchen
      november 17, 2012 at 11:06 pm

      Ooooh wat naar! Ik heb marsepein ook echt moeten leren eten (had ik dat nou maar niet gedaan;)), vond het vroeger ook heel erg vies.

  • Reply
    Anneke
    november 17, 2012 at 10:55 pm

    Hi, ziet er heerlijk uit! Maar ik ben vooral benieuwd hoe je de cupcakes zo mooi gebakken krijgt zoals op de 5e foto. Mooi gelijk en recht van boven. En prachtig precies tot aan het randje. Die van mij hebben vaak heuveltjes…. Gr Anneke

    • Reply
      Sj Kitchen
      november 17, 2012 at 11:05 pm

      Nou hoe ik het precies doe weet ik niet, maar ik heb gaandeweg wel geleerd dat je de bakjes niet te vol moet doen (tot 2/3 vol is de max) en dat je de oven niet te heet moet zetten. ‘Heuveltjes’ betekent vaak dat de oven te heet was, dus ik vermoed dat je een oven hebt die iets harder gaat dan het gemiddelde.

  • Reply
    Hester
    november 18, 2012 at 8:40 am

    Owhyeah, deze zijn écht Sinterklaasproof! Alle lekkere dingen in één cupcake. Ook lekker gezond, haha :’)

    • Reply
      Sj Kitchen
      november 18, 2012 at 8:47 am

      Haha! Volgens mij is het enige wat gezond is aan Sinterklaas is de winterpeen voor Amerigo;)

      • Reply
        Hester
        november 18, 2012 at 8:53 am

        Ja, da’s waar haha!

  • Reply
    Eet Smakelijk
    november 18, 2012 at 12:34 pm

    Al het lekkers van de decembermaand in 1 muffin gestopt, wat ziet dit er lekker en mooi uit!

  • Leave a Reply

    Close