Creatief Review

Review: Brushlettering voor Iedereen

Zoals jullie ongetwijfeld zo onderhand weten ben ik dol op brush lettering. Toen ik de vraag kreeg of ik een review wilde schrijven over dit boek was ik natuurlijk meteen enthousiast! Gelukkig zijn er inmiddels een paar Nederlandse boeken over moderne kalligrafie en brush lettering beschikbaar, maar echt veel keuze heb je nog niet. Dus het boek van Carla Kamphuis zou zo maar een mooie aanvulling kunnen zijn op alle Nederlandse handleidingen die er al zijn. 

De layout en vormgeving

Zowel het boek als het oefenschrift zijn prachtig vormgegeven. Het is overzichtelijk, met veel voorbeelden, plaatjes ter inspiratie, en met beeldende uitleg. Ondanks dat de teksten zwart zijn, is het een heel kleurrijk boek. Er worden veel felle en sprekende kleuren gebruikt en elke pagina klopt qua kleurgebruik gewoon.

De boeken zijn beide van iets kleiner dan A4 formaat en je kan ze heel goed plat leggen. Ik vind dat dus superfijn, zeker als linkshandige is dat erg prettig werken.

De inhoud

Carla neemt je van begin tot eind mee in het proces van brush lettering. Het boek begint met de basis; hoe je begint, wat je nodig hebt en de basistechnieken van brush lettering. Vervolgens legt Carla heel duidelijk uit hoe je letters opbouwt, hoe je er woorden van maakt en geeft ze extra ‘tips & tricks’.

Wat ik zelf mis, en wat ik van de workshop die ik heb gedaan wel heb meegekregen, is hoe je zelf een ‘grid’ maakt (de regels en schuinen lijnen waar je de letters op schrijft). Carla laat ze in de boeken wel zien, maar een uitleg daarover staat niet in het boek vermeld.

Als je dan de basis beheerst (en daar is het oefenschrift heel goed voor), kan je door met de volgende hoofdstukken. Die gaan over compositie, variaties en kleurgebruik. Het hoofdstuk inspiratie en ideeën vind ik echt heel leuk, Carla geeft je een hele hoop ideeën over hoe en waar je brush lettering allemaal kan toepassen; je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of Carla heeft er wel een idee over.

Het oefenschrift vind ik zelf heel nuttig, op deze manier krijg je echt de handigheid van het creëren van letters te pakken en kom je een beetje in de flow. Voor mij was het alleen wel even wennen, omdat Carla d’r handschrift natuurlijk weer net iets anders is dan hoe ik ‘m heb aangeleerd tijdens de workshop die ik heb gevolgd.

Eindoordeel

Ik denk dat deze twee boeken een goede aanvulling zijn op het Nederlandse lettering repertoire. Ik miste zelf echt nog een goed brush lettering boek (hand lettering boeken zijn er inmiddels genoeg), dus ik ben een blij mens. Als je nog nooit in aanraking bent gekomen met brush lettering zijn deze boeken een mooi begin. Heb je al eens een cursus gedaan, dan denk ik dat ze meer ter inspiratie zullen dienen dan dat ze echt informatief zijn. Ik raakte in ieder geval wel geïnspireerd en het boek heeft mij inzicht gegeven in hoeveel mogelijkheden en variaties er wel niet te bedenken zijn op brush lettering.

Kijk trouwens ook eens op Carla d’r Facebook pagina of d’r Instagram pagina, ze maakt echt hele mooie dingen!

De boeken zijn nu verkrijgbaar bij grotere online boekhandels en winkels als Pipoos. Het boek kost €14,99 en het oefenschrift is los verkrijgbaar voor €6,99. 

⭐️Winactie gesloten⭐️

Ik mag van Kosmos 1 setje boeken weggeven (boek+schrift), superleuk! Wil jij kans maken op dit setje, laat dan een reactie achter in de comments en like mijn Facebookpagina. Vrijdagavond 27 oktober kies ik een winnaar, dus zorg er voor dat je reactie voor 27 oktober 20:00 binnen is.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Debbie
  oktober 18, 2017 at 1:20 pm

  Wat onwijs leuk. Ik ben begonnen met een bullet journal dus dit zou perfect erbij zijn.

 • Reply
  Geryanne
  oktober 18, 2017 at 1:34 pm

  Leuk! Tijd voor een nieuwe hobby! En dit is denk goed te doen naast een gezin met kleine kinderen!

 • Reply
  Charlotte
  oktober 18, 2017 at 1:55 pm

  Superfijne review Sanne! Ik heb vaak gezocht naar een boek/werkboek om dit te oefenen, maar ik was er nog geen tegengekomen waar ik tevreden mee was. Zoals jij het nu hebt omschreven komt het zeer goed in de buurt.

 • Reply
  Anja
  oktober 18, 2017 at 1:58 pm

  Ik heb mij helemaal kunnen vinden in de handletter-hype. Ik ben trots op elk kunstwerk, maar de brushletters? Dat lukt mij (nog) niet. Maar ik geef niet op en ik hoop dat de boeken van Carla mij kunnen helpen. Ik blijf genieten van jouw handlettering ‘stukjes’ dus schrijf zo door!

 • Reply
  Linda Raaijmakers
  oktober 18, 2017 at 7:54 pm

  Ik zou heel graag kans maken op dit geweldige boek want mijn brushlettering wil in tegenstelling tot mijn handlettering helaas niet lukken 🙁

 • Reply
  Michael noo
  oktober 18, 2017 at 9:25 pm

  Super leuk om hier mijn vriendin mee te verrassen!! Kom dus heel graag een kansje wagen

 • Reply
  Loes
  oktober 18, 2017 at 9:56 pm

  Oeh leuk! Ik vind het brushletteren ontzettend lastig, dus zou graag wat meer uitleg krijgen (lezen). Ik heb je Facebookpagina geliked.

 • Reply
  Sam
  oktober 18, 2017 at 10:10 pm

  Heel erg leuk! Ik ben momenteel druk bezig met een leuke motivatie muur te maken. Hier heb ik allemaal positieve teksten en schilderijen en tekeningen van mijn kinderen hangen. Ik zou het leuk vinden om mooiere lettering te kunnen maken.

 • Reply
  Marjan
  oktober 19, 2017 at 9:26 am

  Hoi Sanne!
  Ha, ik val met mijn neus in de boter! Sinds deze zomer doe ik aan handletteren. Ik was al nieuwsgierig naar het brushletteren en ik heb sinds gisteren de Eveline brushpennen binnen. Helemaal blij! Uuuh en nu? Ik wil graag dat handschrift onder de knie krijgen. Ben gaan zoeken en ik kwam op jouw site terecht! 🙂 en dit boek had ik al ergens voorbij zien komen….dus ik wil het heel graag winnen! Heldere review, ik ga je FB liken! Bedankt voor je info!

  Groetjes Marjan

 • Reply
  Hannah Kagenaar
  oktober 19, 2017 at 1:38 pm

  Wauw wat leuk. Ik ben dol op Handlettering, lijkt mij geweldig om dit te mogen winnen!

 • Reply
  Marije
  oktober 25, 2017 at 12:41 pm

  Ook ik zou graag het boek + werkboek willen winnen. Fijn om extra te kunnen oefenen met brushletteren.

 • Reply
  José
  oktober 25, 2017 at 12:49 pm

  Ja ja jaaaaaaaaa wauw wat gaaf. Ik zou dit echt ontzettend graag willen winnen
  We zijn sinds een maand of 8 verhuisd en eindelijk de rust en de ruimte in mijn hoofd om mijn creatieve kant weer op te pakken. Ik ben begonnen met mijn eigen kook/bakboek (andere hobby) te maken, handgeschreven. Het lijkt mij geweldig met dit pakket toevoegingen in mijn boek toe te passen. Echt TE gaaf dus ik duim

 • Reply
  Anita H.
  oktober 26, 2017 at 10:20 pm

  Ik ding graag mee!

 • Reply
  Sophia
  oktober 27, 2017 at 4:56 pm

  Jaaa, dit wil ik heel graag eens proberen!
  Ik vind het er altijd zo mooi uit zien en vraag me af of ik dat ook zou kunnen!
  Bovendien komt het goed uit om iets creatiefs binnen te kunnen doen nu de herfst zich zo laat zien, dus ik doe mee aan deze winactie! Leuk!

 • Reply
  Susan
  oktober 27, 2017 at 5:31 pm

  Leuk Sanne! Ik win graag 🙂
  Ps: Aanstaande week is kreadoe in Utrecht. Heb je waarschijnlijk al wel over gehoord, maar een erg toffe beurs met veel creatieve mensen. Zeker een aanrader.

 • Reply
  Maaike van Hemert
  oktober 27, 2017 at 7:21 pm

  Nog net op tijd, maar daarom wil ik het niet minder winnen.
  Wat een onwijs leuke winactie, ik ben pas begonnen met oefenen maar dit ziet er zo te gek uit! Mijn handen jeuken alweer om te oefenen en die van mn beste vriendin ook, double the fun!

 • Leave a Reply

  Close