Ik heb weer iets kunnen afstrepen van mijn ‘to bake’ lijstje. Ik wilde al een hele tijd zogenaamde ‘icebox cookies’ maken, waarbij je het deeg eerst invriest en daarna in mooie stukken snijdt. Ik heb gekozen voor pinwheel cookies, leuke en lekkere koekjes!
Wat heb je nodig?
Bakpapier
Bakplaat
Ingrediënten:
345g bloem en een beetje extra
1/4tl baksoda
1/4tl zout
225g boter
150g suiker
1 ei
1tl vanille extract
Kleurstof
Bereidingswijze:
1. Doe de bloem, soda en zout in een kom en roer even door.
2. Klop de boter met de suiker romig, voeg het ei en het vanille extract toe en mix tot alles is opgenomen.
3. Voeg het bloemmengsel toe en mix tot je een mooi deeg hebt.
4. Deel het deeg in tweeën en voeg aan een deel van het deeg de kleurstof toe. De hoeveelheid kleurstof hangt af van het soort kleurstof wat je gebruikt, als je een hele vloeibare gebruikt, kan je nog wat extra bloem toevoegen zodat het minder plakt.
5. Knip vier vellen bakpapier af van ongeveer 25cm bij 35cm. Leg op twee vellen ieder een deegbal en druk het deeg iets plat. Leg de andere vellen bovenop het deeg en rol het deeg plat tot het ongeveer een halve centimeter plat is.6. Verwijder de bovenste vellen en leg de plakken deeg op elkaar. Nu kan je beginnen met rollen. Rol in de lengte van het deeg, druk niet te hard, snij de rol in tweeën en verpak iedere rol in plastic folie. Leg 2 uur in de vriezer.
7. Verwarm de oven voor op 170°C leg een vel bakpapier op een bakplaat.
8. Haal een rol uit de vriezer, snij in plakken van een halve centimeter.9. Leg op de bakplaat, laat een ruimte van ongeveer vier centimeter tussen de koekjes over en bak in 12 minuten af. Herhaal dit tot je deeg op is. Je kan het deeg ook heel goed bewaren.
Dit zijn hele lekkere koekjes, lekker simpel qua smaak, maar heel erg bijzonder qua uiterlijk. Ze zijn ook heel goed lactose vrij te maken, ik heb namelijk Wajang boter (plantaardig) gebruikt en zoals je ziet gaat dat ook prima. Leuk om met kinderen te maken! Succes en eet smakelijk!
6 Comments
Martine - Duizenden1dag
februari 27, 2015 at 6:26 pmWat een prachtige koekjes!
Anke Miedema
maart 5, 2015 at 9:35 pmSuperleuk!
Stijn Vermeulen
maart 8, 2015 at 8:27 amZe zien er heerlijk uit! Ik wil ze zeker een keertje uitproberen.
Als je de koekjes gesneden hebt, laat je ze dan eerst op kamertemperatuur komen voor je ze in de oven steekt?
SJ Kitchen
maart 12, 2015 at 11:04 amNee, gewoon meteen de oven in!
Baktherapie.nl
april 21, 2015 at 9:02 pmGoed recept! Ik heb ze geprobeerd en ze werden prachtig! 🙂 *volgende keer wel handschoentjes aan met het kneden van het rode deeg haha.
SJ Kitchen
april 23, 2015 at 6:28 pmWat leuk om te horen!