Hi! Ken je me nog? Ik ben degene die vroeger met regelmaat recepten voor baksels met jullie deelde. Ja, ik ben even weg geweest en heb het allemaal even op een laag pitje gezet. Daarvoor heb ik een hele saaie reden, druk zijn. Maar nu heb ik meer tijd en ben ik weer terug, hoera! Ik barst van de ideeën, zo wil ik Baksels van Eigen Bodem voort zetten en zit ik met het idee te spelen om me ook te gaan richten op ontbijt, lunch en tussendoortjes. Dat is voor later, nu eerst, koekjes! Pindakaaskoekjes om precies te zijn, een Amerikaanse klassieker. In Amerika is pindakaas een ontzettend populair ingrediënt voor allerlei baksels en zoetigheden en in Nederland komen we niet heel veel verder dan een boterham met pindakaas. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik ben voor een pindakaas revolutie, allemaal aan de pindakaas! Nou goed, eerst maar eens koekjes dan. Benieuwd naar het recept? Klik dan verder!Ingrediënten:
125g bloem
1/2tl zout
1/2tl bakpoeder
1/2tl baksoda
100g boter, op kamertemperatuur
100g suiker
100g basterdsuiker
1 ei
1/2tl vanille extract
250g pindakaas (elke soort kan)Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C en leg bakpapier op een bakplaat.
2. Meng zout, bakpoeder en baksoda met de bloem in een aparte kleine kom. Doe de suikers en de boter in een kom en meng deze met een keukenmachine of handmixer tot een romig geheel.
3. Voeg het ei en het vanille extract toe. Meng weer tot een geheel.
4. Voeg in delen het bloemmengsel toe en meng tot een geheel.
5. Voeg als laatste de pindakaas toe en meng alles tot een geheel. Bedek de kom met folie en zet het deeg voor ongeveer een tot twee uur in de koelkast.Als je een ‘meet-eetlepel’ (bijvoorbeeld van Hema of Dille en Kamille) gebruik deze dan om de juiste hoeveelheid van het deeg te scheppen. Op deze manier krijgen alle koekjes het zelfde formaat. Heb je deze niet kan je ook je handen gebruiken.
6. Schep met een eetlepel een beetje deeg uit de kom en draai er een bal van. Leg de bal op de bakplaat en druk hem een beetje plat. Herhaal dit tot je bakplaat vol is (bij mij 12 op een bakplaat).
7. Strooi een bodempje suiker op een bordje en dip hier de stengels van een vork in. Druk de balletjes plat met de vork en druk twee keer, zodat je een ruit patroon krijgt(na iedere keer drukken, weer dippen).8. Doe de koekjes ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven, afhankelijk van je oven. Als ze mooi gebruind zijn aan de buitenkant en nog wat bleekjes aan de binnenkant zijn ze klaar. Laat ze eerst 5 minuten op de bakplaat afkoelen, verplaats ze dan met bakpapier en al naar een rooster en laat ze daar verder afkoelen. Dan kan je weer verder met de bakplaat voor de volgende ronde koekjes.
Deze koekjes smaken eigenlijk gewoon naar suikerkoekjes met pinda’s. Ik en mijn man vinden ze erg lekker, ik zou zeggen probeer het eens, geef pindakaas een kans! Succes en eet smakelijk!
4 Comments
Marianne
februari 7, 2014 at 4:49 pmHoe krijg je ze toch zo mooi rond. Zien er erg lekker uit hoor. Yummy
Hester
februari 8, 2014 at 1:19 pmPrachtige foto’s! Ik vind pindakaas niet geweldig lekker, maar koekjes zijn eigenlijk altijd goed 🙂
Char
februari 12, 2014 at 8:21 amDank je voor het delen van je recept. Ik zal ze spoedig maken
V☺nnieb
februari 15, 2014 at 3:27 pmDit lijkt me een lekker recept 😉 bedankt.
Ik ga het zeker maken #jammie
Fijn weekend
Liefs -x-