Reizen

Parijs, wat moet je gezien hebben?

Men doet tegenwoordig zo zo’n best om niet de toerist uit te hangen, wat ik trouwens helemaal begrijp, een stad zoals de locals ‘m ervaren  is ook heel leuk en bijzonder. Toch valt er ook wat te zeggen voor de meest bekende hotspots van een stad. Er is iets bijzonders te zien en kennelijk zo uniek of spectaculair dat je het gezien móét hebben en dat het onderdeel uitmaakt van de identiteit van de stad.

Laatst waren Wouter en ik in Parijs en voor hem was het de eerste keer, we hebben dus veel van de toeristische hotspots af kunnen strepen en het was fantastisch.

Hier geen lijstje met super originele onontdekte plekjes van Parijs, maar gewoon de classics, die ook zeker de moeite waard zijn. (Daar zijn het classics voor, toch?)

1. Louvre

Ik begin dit lijstje met 3 musea, naar een museum gaan in Parijs is toch wel een beetje een must. Het Louvre is daar sowieso 1 van. Het museum is denk ik een van de bekendste musea van de wereld, dat je er voor je gevoel wel een keer geweest moet zijn. Het museum is ook te gek, maar ik wil er toch een paar kanttekeningen bij zetten.

Ga er vanuit dat het druk is, zowel in als buiten het museum. Wij hadden trouwens een museum pass en ook daarmee hebben we in de rij moeten staan. Het Louvre is enorm groot. Bedenk van te voren wat je aanspreekt en wat je wil zien, voordat je het museum induikt. Je kan toch niet alles in een keer zien. Mijn ervaring is dat ik op een gegeven moment verzadigt raak en ik de enorme hoeveelheid schilderijen bijna niet meer kan waarderen.

2. Musée d’Orsay

Een verademing is dan ook Musée d’Orsay. Het museum is een stuk kleiner, waardoor je prima alles in een dag kan zien. Ook is het er voor m’n gevoel minder druk, schoner en minder chaotisch. Ik vond de kunst prachtig, divers en het museum is leuk en overzichtelijk ingedeeld. Bovendien kan je er heerlijk lunchen met uitzicht op de Sacré-Coeur. Wat mij betreft is dit museum echt een must en als je moet kiezen tussen het Louvre of Musée d’Orsay, zou ik sowieso voor Musée d’Orsay gaan.

3. Musée de l’Armée

Een museum van een heel ander kaliber is Musée de l’Armée. Ook wel het militair museum en op dezelfde locatie vind je ook Dôme des Invalides, een prachtige koepelkerk én begraafplaats van Napoleon. Als je geschiedenis, oorlogen en het leger je fascineert, dan is dit museum echt een aanrader. Ik vond het ook als paardenliefhebber heel interessant, omdat het paard vroeger natuurlijk een belangrijk deel uitmaakte van het leger en ze in dit museum dus heel veel harnassen en wapens voor paarden hebben staan.

Is dit nou niet helemaal jouw kopje thee, dan is de koepelkerk (mocht je een Museum Pass hebben en het je toch niks kosten) wel echt de moeite waard. Ik heb daar echt m’n ogen uitgekeken, de Dôme des Invalides is een enorm imponerend gebouw.

4. Eiffeltoren

Je begrijpt, een foto van en met de Eiffeltoren is natuurlijk een must als je naar Parijs gaat. De meningen zijn verdeeld over deze toren, ik vind het een geinig dingetje. Het is hét symbool van Parijs, wordt mooi verlicht in de avond en het park er omheen is ook prachtig. Wel vind je hier veel straatverkopers of andere mensen die wat van je willen, maar als je ze geen aandacht geeft kan je gewoon genieten van de toren en de omgeving. Als je trouwens een goed uitzicht over de stad wil, zou ik niet de Eiffeltoren opgaan, maar zou ik de Tour Montparnasse beklimmen.

5. Tour Montparnasse

Want als je met de lift de Tour Montparnasse beklimt, dan heb je namelijk de Eiffeltoren in je uitzicht. Bovendien hebben aan iedere kant borden hangen met waar je precies naar kijkt, kan je met verrekijkers nog verder kijken of op zoek naar interessante details. Ga je met de trap nog een paar treden omhoog, dan kom je op het terras en kan je nog een stukje hoger en in de frisse buitenlucht genieten van een prachtig uitzicht over Parijs.

6. Montmatre en Sacré-Coeur

Voor mij was de wijk Montmatre nieuw en ik was ook nog nooit in de basiliek Sacré-Coeur geweest. Deze wijk is mega toeristisch, maar wel echt een aanrader om eens doorheen te lopen. Het is eigenlijk een heel pittoresk stukje Parijs met leuke restaurantjes, er lopen veel kunstenaars rond en je hebt er ook wel een aantal leuke unieke winkeltjes.

Als je dan toch in deze wijk bent, moet je eigenlijk ook een bezoekje brengen aan de Sacré-Coeur. Deze basiliek is echt waanzinnig mooi en een heel indrukwekkend gebouw. Je mag gratis naar binnen en bij ons ging de rij vrij vlot.

7. Notre Dame

Nog een kerk die je niet mag missen is de Notre Dame. Dit is denk ik een van mijn favoriete kathedralen, ik ben er nu meerdere malen geweest en het verveelt nooit. Deze kathedraal staat letterlijk in het hart van Parijs en is niet te missen. Het is een imposant en prachtig gebouw, van zowel de binnenkant als de buitenkant. Je mag gratis naar binnen, maar als je de kathedraal wil beklimmen, de schatkamer of de crypte wilt bekijken, moet je een kaartje kopen. Wat het trouwens, als je er van houdt, helemaal waard is!

Ik zou zeggen, omarm lekker de toerist in je en ga op pad. Al deze bezienswaardigheden zijn dat niet voor niks en wat mij betreft allemaal dik de moeite waard!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close