Recepten

Mini Stollen

Een kerststol mag natuurlijk niet ontbreken rond de kerstperiode. Je kan hem kopen bij de supermarkt of bakker, maar je kan hem natuurlijk ook zelf maken. Ik heb voor jullie een fool proof recept voor 8 mini stollen en dat is gemakkelijker dan je denkt. Dit is dus niet een officieel recept voor een kerststol; de spijs heb ik in de winkel gekocht, het gedroogde fruit heb ik niet eerst laten weken in brandy en de vulling heb ik zelf bedacht. Dat gezegd hebbende, deze mini stollen zijn erg lekker en kan iedereen maken! 

Ingrediënten:

  • 250ml karnemelk
  • 50g boter
  • 450g bloem
  • 1el droge gist
  • 3el suiker
  • 1tl koek en speculaaskruiden
  • 1/4tl baking soda
  • 1/4tl zout
  • 50g rozijnen
  • 50g gedroogde cranberry’s
  • 200g amandelspijs

Bereidingswijze:

1. Verwarm de karnemelk in een steelpannetje, haal van het vuur en laat de boter er in smelten. Dit mengsel moet lauwwarm zijn, zeker niet te warm want anders werkt het gist niet meer.

2. Doe de overige ingrediënten in een kom en giet het boter/karnemelk mengsel erbij. Kneedt het deeg 10 minuten met een keukenmachine met de deeghaak er op of kneed het 10-12 minuten met de hand.

3. Leg het deeg in een licht ingevette kom, bedek de kom met plastic en laat anderhalf uur of tot dat het formaat van het deeg is verdubbelt op een warmere plek staan.

4. Verdeel het spijs in 8 stukken van 25 g.

5. Druk met je vuist in het deeg en haal het deeg uit de kom. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Ik had stukken van ongeveer 110g. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180°C.

6. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol een stuk deeg uit tot een rond lapje. Knijp het amandelspijs tot een dunne worst en leg in het midden van het stuk deeg. Maak de uiteinden van het deeg nat met een beetje water of melk en rol het dicht. Knijp alles goed dicht en leg het broodje met de naad naar beneden op de bakplaat. Herhaal dit tot alle stukken deeg op zijn.

7. Verspreid de broodjes goed over de bakplaat, leg er wat plastic folie over en laat ze nog 20 minuten rusten. Zet ze vervolgens 30 minuten in de oven. Als de broodjes ‘hol’ klinken als je er op tikt zijn ze klaar.

Het resultaat zijn heerlijk zachte zoete broodjes met een lekkere vulling en een fruitige smaak van de cranberry’s en rozijnen. Bestrooi de broodjes royaal met poedersuiker en serveer met roomboter op kamertemperatuur. Je kan de broodjes ook van te voren maken, wil je ze supervers hebben, je kan ze heel makkelijk invriezen. Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close