Recepten Review

Mijn boltaartje en ik

Alweer een hele tijd geleden las ik voor het eerst op de blog van Joli Gateau over de Blanda schaal. Kennelijk een veel gebruikt voorwerp onder taartenmakers. De Blanda schaal is een roestvrijstalen schaal die gewoon in de oven kan. Je kan er dus beslag in doen en dan komt er een mooi bolvormig taartje uit die je heel makkelijk kan decoreren. Toen ik dit las, wist ik dat ik heel snel een boltaartje moest gaan maken, dat leek me nou zo leuk om te doen. Toen ik eindelijk een Blanda schaal in mijn bezit had (er zijn meerdere formaten, ik heb de middelgrootste) ging ik op onderzoek uit. Toen stuitte ik op dit filmpje. Een onwijs handig filmpje waar in stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een mooi boltaartje kan maken. Bij deze versie doe je het beslag niet in de schaal, maar maak je eerst een biscuit, die snijdt je in reepjes en dan beleg je de schaal ermee.
Ik ging voor een basisbiscuit (klik voor recept), ook iets wat ik nog nooit had gemaakt. Ik was altijd in de veronderstelling dat een biscuit gewoon een cake was, maar dit is veel luchtiger en er komt geen boter aan te pas. Ik maakte voor de vulling bananen botercreme. Ook gebruikte ik voor het eerst fondant met een fruitsmaakje, namelijk, jawel, banaan!
Ik heb me wel een aantal uurtjes vermaakt en het was ook echt heel leuk om te doen. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de basislaag fondant, maar practise makes perfect. De taart was onwijs zoet, maar toch heel erg lekker en dat is natuurlijk ook belangrijk!
De foto’s komen van mijn telefoon, dus de kwaliteit is niet zoals gewoonlijk.
Als je googled op ‘boltaartje’ dan kom je echt de meest mooie creaties tegen, ik weet dan ook met zekerheid dat dit niet mijn laatste boltaartje is.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  sorayavindt
  augustus 13, 2012 at 11:39 am

  Hij was zo ontzettend mooi en lekker!

 • Reply
  Lisanne
  augustus 14, 2012 at 9:53 am

  Hij ziet er mooi en vrolijk uit zeg! Een echt zomertaartje! Een boltaart goed bekleden is inderdaad erg lastig, het is mij ook nog nooit zo strak gelukt als dat het ‘hoort’. Ik ga binnenkort ook maar weer eens een poging wagen denk ik, want het begint toch wel weer te kriebelen na die foto’s van jou, haha 🙂

 • Leave a Reply

  Close