Recepten

Lavendel Madeleines

Vroeger toen ik nog een heel klein meisje was bakte ik al graag en dit deed ik meestal samen met mijn grote zus. Iets wat wij heel vaak maakten waren madeleines en ik denk dat de laatste keer dat ik ze heb gebakken met mijn zus was. Heel lang geleden dus. Tot nu! Toen ik met mijn familie op Texel was kwam ik op een braderie een standje tegen van Texelse Lavendel en daar kocht ik een zakje met gedroogde lavendel. Ik wilde al heel lang eens iets met lavendel bakken, dat had ik nog nooit gedaan. Tot nu! Hieronder volgt een heerlijk recept voor, jawel, lavendel madeleines!Lavendel madeleinesIngrediënten (voor ± 20 madeleines):
100g boter
2tl honing
135g bloem
100g poedersuiker
1tl bakpoeder
2 eieren
1tl suiker + 2tl gedroogde lavendel

Bereidingswijze:
1. Doe de boter en honing in een steelpannetje en smelt al roerend tot een geheel. Laat staan om wat af te koelen.
2. Vet de madeleine bakvorm, bestuif met bloem en verwarm de oven voor op 180°C.
3. Zeef de bloem, poedersuiker en bakpoeder samen in een grote kom. Giet het gesmolten boter mengsel er bij. Roer met een een spatel tot je een samenhangend geheel krijgt. Lavendel madeleines4. Voeg de eieren toe en mix tot je een beslag krijgt. Roer niet te lang, anders krijg je een stug cakeje. Lavendel madeleines5. Doe de suiker en lavendel in een vijzel en stamp dit met een stamper tot je alleen nog wat vliesjes van de lavendel over hebt. Dit kan ook gewoon in een klein kommetje (zie foto) en met een uiteinde van een deegroller (zo heb ik het ook gedaan). Zeef het geheel en bewaar wat uit de zeef komt, de vliesjes kunnen weg. Lavendel madeleines6. Spatel het lavendel suikermengsel door het beslag.
7. Schep het beslag in de vormpjes en vul ze tot ongeveer 2/3 vol. Zet ze 10 minuten in de oven. Als de randjes goudbruin zijn en ze een buikje hebben zijn ze klaar. Lavendel madeleines8. Laat ze eerst een paar minuten afkoelen in de vorm en laat ze dan op een rooster volledig afkoelen. Lavendel madeleines Lavendel madeleines Lavendel madeleinesMijn man en ik vonden deze lavendel madeleines heerlijk! De cakejes zijn echt super zacht en de lavendel is heel subtiel aanwezig. Je hebt echt maar een heel klein beetje nodig, je wil niet dat je lavendel madeleines naar zeep smaken (dat heb je al gauw als je te veel lavendel toevoegt). Deze lavendel madeleines zijn heerlijk voor bij de thee en uitermate geschikt voor als je een high tea organiseert! Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close