Recepten

Lactose-vrije cupcakes

Als ik bezoek krijg, vind ik het leuk om wat te bakken. Maar wat als iemand nou lactose intolerant is? Bijna elk recept heeft boter nodig, soms wat melk, creme fraiche, yoghurt en ga zo maar door. Ik had al eens een lactose vrije taart gemaakt, dus het is absoluut mogelijk om iets lactose vrij te maken. De clue is plantaardige margarine en sojamelk. Als botervervanger gebruik ik dus plantaardige margarine en het liefst van het merk Wajang (want dit wordt op veel bakfora aanbevolen). Dat is niet overal te verkrijgen, maar de AH heeft ook een huismerk plantaardige margarine. Ik merk in smaak, haast geen verschil, wel een beetje, maar het is absoluut niet vies. Na wat nadenk werk: wat zal ik eens gaan maken? Besloot ik voor gewone vanille cupcakes te gaan, dat vindt bijna iedereen lekker. Onderstaand recept heb ik gebruikt en komt uit ‘Cupcake Magic’ van Kate Shirazi.

Ingrediënten (voor 12):
Voor de cakejes
110g zelfrijzend bakmeel
110g suiker
110g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
1tl bakpoeder
2 eieren
1tl vanille extract

Voor de botercreme
120g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
250g poedersuiker
1 el Soyamelk
1 tl vanille extract
Eventueel wat kleurstof
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 160°C en vul een muffin bakvorm met cake vormpjes.
2. Doe de suiker en de margarine in een kom en mix dit tot een cremige substantie. Voeg dan de eieren toe en mix dit weer. Doe dan de rest van de ingrediënten erbij en mix tot je een geheel hebt.
3. Schep de vormpjes tot ongeveer 2/3 vol. En zet ze in de oven voor ongeveer 20 minuten. Laat ze volledig afkoelen.
4. Maak  nu de botercreme. Doe de boter in een kom en mix die romig voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan de poedersuiker in delen toe. Ik vind het fijn om deze er eerst in te roeren met een spatel en dan pas te mixen, anders stuift de poedersuiker de kom uit.
5. Voeg de sojamelk en de vanille toe en mix dit erdoor heen. Voeg als laatste wat kleurstof toe als je een leuk kleurtje aan je botercreme wil geven.
6. Schep de creme in een  spuitzak en spuit een mooie toef op de cakejes. Je kan ze nog versieren met ‘sprinkles’, maar kijk even goed of er geen melk in de versiering zit.
Klaar is kees! Deze zachte en zoete cupcakes zijn heerlijk bij de thee, maar eigenlijk zou ik ze de hele dag door wel kunnen eten;)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sonja de Beer
  november 25, 2014 at 5:35 pm

  Hallo Sanne,
  leuke website heb je!
  Ik heb even een vraag over de kleurstof die je bij de lactosevrije cupcakes gebruikt hebt: is dit speciale kleurstof die lactosevrij is? Zo ja, wat is het merk en waar kan ik dat kopen?
  Ik moet binnenkort een lactosevrije taart maken en wil dus ook kleurstof hebben die absoluut lactosevrij is!
  Alvast bedankt!
  Vriendelijke groet, Sonja de Beer

  • Reply
   SJ Kitchen
   november 28, 2014 at 11:19 pm

   Ik heb kleurstof uit Amerika gebruikt. Die heb ik inmiddels niet meer, dus dat kan ik niet voor je controleren, helaas!

  Leave a Reply

  Close