Recepten

Gingerbread House

Iets wat al heel lang op mijn ‘to bake lijstje stond is een gingerbread house. Nou worden gingerbread houses in Amerika en Engeland vaak met kerst gemaakt en dit is dan ook de start van een reeks kerstrecepten. Het maken van een gingerbread house is wel een gepriegel en je bent er wel een middag mee bezig, maar het is een leuk tijdverdrijf. Ik heb het recept van Food Network gebruikt, volgens Pinterest het beste recept. Ondanks dat mijn huisje geen enorm kunstwerk is, ben ik er best trots op! Wil je zelf ook aan de slag? Klik dan verder voor de recepten! photo IMG_0920_zps9fac7360.jpgWat heb je nodig:
Een bakplaat
BakpapierEen spuitzak met klein en middelgroot tuitje zonder kartel randjes.

Ingrediënten:
Koek
110g boter, op kamertemperatuur
100g donkerbruine suiker
60ml suikersiroop
1el kaneel
1el gemalen gember
1 1/2tl gemalen kruidnagel
1tl baksoda
250g bloem
2el water

Royal icing (lijm)
1 eiwit
250g poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Doe de boter in een kom en mix even romig met een handmixer. Voeg de suiker en siroop toe en meng tot een geheel. Voeg kaneel, gember, kruidnagel en baksoda toe en meng tot een massa.
2. Voeg de bloem en water toe en meng tot een deeg. Dit is het makkelijkst met de hand.
3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 minuten afkoelen in de koelkast. photo IMG_0891_zps37d2e108.jpg4. Leg bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 170°C.
5. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot het ongeveer 0,5cm dik is. Snij de delen van het huis uit en leg ze op de bakplaat. (Ik heb deze tekening gebruikt.) photo IMG_0892_zps6c065a11.jpg photo IMG_0895_zpsaf4d516c.jpg6. Bak de delen af in de oven voor ongeveer 15 minuten en kneed de resten deeg weer samen en doe weer terug in de koelkast.
7. Als je bakplaat is afgekoeld kan je weer verder. Leg er een nieuw vel bakpapier op en rol je deeg weer uit. Niet vergeten weer je werkvlak te bebloemen. Steek er nu boompjes uit, of andere vormpjes, en de basis van je huisje. Ik heb als basis een ronde bakvorm op het deeg gelegd en uitgesneden met een diameter van 17cm. Bak ook dit weer af. photo IMG_0897_zps8ca0192d.jpg8. Laat alle delen goed afkoelen voor je verder gaat.
9. Maak de icing. Doe de eiwit in een vetvrije kom en mix deze luchtig. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe. Als het goed is krijg je een glanzende dikke icing.
10. Schep de icing in de spuitzak en versier de verschillende onderdelen. Denk aan raampjes, deuren, dakpannen, slingers, kerstballen, noem het maar op. Let op, de icing droogt vrij snel. Wil je dus nog versieren met snoepjes plak ze er dan snel op. photo IMG_0898_zps35ea9e3e.jpg11. Lijm het huisje in elkaar en klaar is kees! photo IMG_0919_zps6ebd729b.jpg photo IMG_0928_zps15a82ca6.jpgHeel eerlijk, op een gegeven moment was ik heel even chagrijnig omdat de royal icing de eerste keer mislukte, maar toen ik aan het lijmen sloeg kwam de pret weer terug. Zo mooi vind ik mijn huisje trouwens niet, zeker niet in vergelijking met sommige huisjes (huizen, kastelen, en andere creaties) die je op Pinterest tegenkomt. Maar goed, ik ben er best trots op. Als jij ook aan de slag gaat, laat het me dan even weten, vind ik leuk! Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    angelique
    december 5, 2014 at 1:53 pm

    Wat leuk! Het staat ook op mijn christmas bucketlist maar ik denk dat ik gewoon kant en klaar haal en die versier met mijn peuter haha

    • Reply
      SJ Kitchen
      december 6, 2014 at 1:50 pm

      Wel zo makkelijk en ook heel leuk!

    Leave a Reply

    Close