Recepten

Gevulde donuts

Ik maakte al eerder donuts, en heb na die blogpost nog een aantal keer donuts gemaakt, maar ik wilde ook heel graag nog eens gevulde donuts maken. Ik vind het heel erg leuk om donuts te maken, het is een heel proces van kneden, rijzen en nog weer rijzen, frituren en als dat dan allemaal goed gaat, dan kan ik daar heel erg blij van worden. Ik werd ook heel blij van deze gevulde donuts, leuk om te maken en enorm lekker. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Ik gebruikte dit keer een recept uit New York – Recepten uit de Big Apple. Nieuwsgierig? Klik dan verder! photo IMG_0557_zpse914d417.jpg

Wat heb je nodig?

Een frituurpan of een grote gietijzeren pan en een thermometer
Grote bakplaat/snijplank
Bakpapier
Keukenmachine met deeghaak, of je eigen handen
Grote kom
Steekvorm (dm ongeveer 6cm)
Een spuitzak met een kleine spuitmond

Ingrediënten:

Donuts
70g boter, iets warmer dan kamertemperatuur
360ml melk
820g bloem
10g gist
115g suiker
2 eieren en 1 dooier
1tl vanille extract
½ el zout

Vulling
17g maïzena
40g suiker
snufje zout
220ml melk
2 eidooiers
25g boter
Merg van ½ vanille stokje
Decoratie
Bijvoorbeeld wat gesmolten chocolade

Versiering, bijvoorbeeld fijngehakte nootjes of sprinkels
Of heel simpel poedersuiker photo IMG_0547_zps7bf2e94d.jpg

Bereidingswijze:

1. Meng de boter met de melk. Doe in een andere kom de bloem, zout, de gist en de suiker bij elkaar. Doe in weer een ander kommetje de eieren, eidooier en het vanille extract bij elkaar.
2. Voeg het bloemmengsel toe aan het melkmengsel en voeg daarna ook het eimengsel toe. Kneed dit tot dat je een soepel deeg hebt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine met deeghaak, kneed het dan 10 minuten. Met je handen kan natuurlijk ook, kneed het dan 20 minuten.
3. Rol het deeg tot een bal en leg deze in een ingevette kom en dek hem af met folie. Laat dit zo’n 1,5 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
4. Haal de gerezen deegbal uit de kom, kneed het nog een keer door, vorm weer een bal, leg het terug in de kom en laat het nog eens 3 uur in de koelkast staan.
5. Bestuif je werkblad met bloem. Leg 3 snijplanken of bakplaten klaar met bakpapier en bestuif deze ook met bloem. photo IMG_0504_zpsc7eb70db.jpg6. Rol het deeg met een deegroller op je werkblad tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek cirkels uit het deeg en leg deze op de snijplanken of bakplaten. De restjes kneed je weer tot een bal en rol je weer uit. Net zo lang tot je deeg op is. photo IMG_0506_zps046e666a.jpg7. Bestrooi de donuts met bloem, zodat ze niet aan het folie gaan plakken. Bedek ze met folie en laat ze nog eens 1 uur rijzen, tot ze in volume zijn verdubbeld. photo IMG_0507_zpsfe16bd48.jpg8. Verhit de frituurpan tot 180°C. Leg er steeds twee of meer in het vet en frituur ze ongeveer 1 tot 2 minuten aan iedere kant, of tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen voor je verder gaat met versieren en vullen. photo IMG_0513_zps140ea328.jpg9. Meng voor de vulling de maïzena, suiker, zout en 1 eetlepel van de melk in een kommetje.
10. Meng de eidooiers met de rest van de melk. Giet mengsels samen in een steelpannetje. photo IMG_0523_zpse0f8beb1.jpg11. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Zodra het kookt of ineens dikker wordt, haal je het van het vuur, maar blijf roeren. Als de room dik genoeg is, zoals bijvoorbeeld een dikke vla, voeg je de boter en het merg van het vanillestokje toe. Roer goed door en giet het vervolgens in een kom. Dek het af met plasticfolie, druk het folie tegen de pudding aan, zodat je geen vel krijgt en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. photo IMG_0525_zpsb5bfeb8c.jpg photo IMG_0528_zpsa04d532b.jpg12. Schep de vulling, als hij is afgekoeld, in een spuitzak. Maak met een eetstokje, of iets anders wat er op lijkt, een gaatje in de donut. Steek de spuitmond daar in en vul ze voorzichtig met de pudding. Niet te veel kracht zetten, anders kan de vulling niet goed over de donut verspreiden. photo IMG_0531_zpse7309f3b.jpg13. Voor de decoratie kan je wat chocolade smelten en deze in slierten over de donut gieten. Je kan ze ook bestuiven met wat poedersuiker. Het is maar net waar je zin in hebt en wat je het mooiste vindt! photo IMG_0537_zpsb7028086.jpg photo IMG_0563_zpse269a07d.jpg Dit is een waar calorieënbommetje, maar soms dan moet dit gewoon kunnen dacht ik zo. Het leven is te kort om geen donuts te eten! Wij hebben erg genoten van deze donuts en ik vond het heel erg leuk om ze te maken. De donuts zelf en de vulling zijn niet te zoet en het is haast een gevuld wit bolletje, heerlijk. Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marianne
    september 19, 2014 at 6:37 pm

    Sanne… als ik ernaar kijk word ik al dik. Ziet er zo lekker uit!

  • Leave a Reply

    Close