Recepten

Gekarameliseerde Popcorn

Toen ik laatst bij Stach in Amsterdam een zakje gezouten karamel popcorn tegenkwam (voor bijna €4!), moest ik ineens denken aan mijn tijd in Amerika. Want ik heb daar samen met, of liever gezegd onder leiding van, mijn gastmoeder regelmatig wat gebakken en gemaakt. Zo ook gekarameliseerde popcorn. Nu heb ik het dan eindelijk weer eens zelf gemaakt en het was net zo lekker als ik me kon herinneren.

Wat heb je nodig?

  • Twee bakplaten
  • Bakpapier
  • Een hapjespan
  • Een gewone pan
  • Een grote kom

Ingrediënten:

  • 120g popcorn mais
  • 3 el neutrale olie
  • 115g boter
  • 200g basterdsuiker
  • 60ml corn syrup/golden syrup
  • 1tl zout
  • 1/4tl bakingsoda

Bereidingswijze:

1. Begin met de popcorn. Maak deze in drie fases; 40g popcorn en 1 eetlepel olie per keer. Doe 1 eetlepel olie in de pan en verhit deze. Voeg 40g popcorn toe en doe de deksel op de pan. Als het begint te poppen doe dan de deksel een heel klein stukje van de pan. Schud regelmatig voorzichtig. Als het niet meer popt, zet het dan het vuur uit, laat even afkoelen en doe daarna de popcorn in de grote kom. Herhaal nog twee keer.

2. Doe op elke bakplaat een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 125°C. Verdeel de popcorn over beide bakplaten.

3. Doe de boter, suiker, siroop en zout in de pan en roer tot alles gesmolten is. Breng het aan de kook en laat het 4 minuten koken (niet roeren) of tot het een mooie karamel kleur heeft.

4. Voeg de bakingsoda toe en roer goed door. Verdeel de karamel over de popcorn en probeer de karamel gelijk te verdelen met een tang. Het is een beetje een gepriegel, maar als het straks in de oven zit, krijg je nog drie kansen om het beter te verdelen.

5. Schuif de bakplaten in de oven en zet de timer op 30 minuten. Na tien minuten de popcorn omscheppen en dan na nog eens tien minuten weer. Laat nog even tien minuten in de oven staan en haal de bakplaten er uit. Nu kan je een laatste keer de popcorn omscheppen. Laat de popcorn afkoelen tot kamertemperatuur en je popcorn is klaar. Mocht je hele grote stukken hebben die aan elkaar kleven, breek ze dan voorzichtig in kleinere stukjes.

Mijn gastgezin voegde aan de popcorn nog van alles toe; gezouten pinda’s, pretzels, (pinda)M&M’s. Het maakt niet uit wat je er aan toevoegt, je heb gegarandeerd een heerlijke snack voor bij de film. Probeer er maar eens van af te blijven!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close