Creatief

Fouten oplossen in een bullet journal, hoe doe je dat?

Fouten maken is menselijk en overkomt iedereen, van fouten kun je leren en vallen en opstaan hoort er allemaal bij. Allemaal clichés en op zich allemaal waar, maar als je een beetje op mij lijkt, dan vind je een fout maken in je bullet journal héél erg. Gelukkig zijn er zat trucjes om de fouten een beetje te verbloemen zonder er een hele pagina uit te moeten scheuren.

Maak een testpagina

De laatste pagina in mijn bullet journal is een testpagina. Op deze bladzijde test ik iedere pen en stift uit voordat ik hem uiteindelijk gebruik. Dit doe ik om te checken of hij niet doorschijnt en of ik de kleur goed vind overkomen. Daarnaast probeer ik ideetjes voor letters uit om te kijken of ik het mooi vind. Dus ga eerst wat proberen voordat je het ‘definitief’ maakt op de echte pagina.

Knippen en plakken

De truc die ik het meeste toepas als ik fouten maak is simpelweg knippen en plakken. Het overkomt mij met regelmaat dat na 27 ineens 29 komt, of dat na dinsdag donderdag komt. Dat is in eerste instantie even vervelend, maar niet iets wat niet op te lossen is.

Ik heb een lege bladzijde uit mijn bullet journal geknipt en deze bewaar ik los, ergens achterin. Als ik een foutje maak, dan knip ik een stukje papier uit ter grootte van de betreffende fout, plak ik het er op en kan ik er zo weer overheen met een pen of stift. Niemand die het ziet (behalve jij natuurlijk).

Washi tape

Een hele vrolijke oplossing is washi tape. Dit principe werkt hetzelfde als hierboven, je plakt gewoon een stuk washi tape over je foutje heen. Test alleen wel eerst of je goed met je pen of stift over de tape kan schrijven, mijn ervaring is dat niet alle stiften even goed pakken. Leuke bijkomstigheid is dat je bullet journal er meteen van opfleurt!

Andere oplossingen

 • Correctiepen
  Ik hou niet van strepen door mijn afspraken die niet doorgaan, dus die haal ik altijd weg met een correctiepen. Jammer dat er nog geen crème kleurige correctievloeistof bestaat, haha!
 • Uitgumbare pennen en stiften
  Er bestaan uitgumbare pennen en stiften. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar lijkt me super handig (als het goed werkt natuurlijk)!
 • Stickers
  Koop ergens een leuke set met stickers van verschillende formaten en je kan altijd een leuke sticker over een foutje plakken.
 • Omarmen
  Als laatste kan je een fout ook in je voordeel laten werken. Ik wilde laatst een lijn wat dikker maken, maar ik schoot wat uit en maakte de lijn dubbel. Dus toen heb ik dat meteen maar voor het hele ontwerp gedaan, gaf het meteen een speels effect. Omarm je fouten, wees creatief en doe er wat mee!

Tot slot

Fouten maken hoort er een beetje bij vind ik. Een bullet journal kan je ook zien als een soort ontwikkeling en hoe gaaf is het om jouw eigen ontwikkeling te kunnen zien? Mijn eerste weekly spreads waren ook niet geweldig en ik heb een brush lettering workshop gevolgd om te leren hoe ik mooie letters kon maken. Je ziet je eigen werk steeds beter worden en je ziet per bladzijde je eigen creativiteit groeien, hoe cool is dat?!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close