Recepten

Een Nijntje taart

Mijn nichtje vierde onlangs haar eerste verjaardag en ik had aangeboden om haar taart te maken. Ik ben gegaan voor een simpele vanille cake, met een vulling van botercrème van Dr. Oetker en een beetje jam. Ik koos voor Nijntje omdat ik van haar moeder (mijn zus dus) hoorde dat ze het boekje ‘Het Feest van Nijntje’ zo leuk vindt, dat ze Nijntje herkent en dan ‘Nijnnn’ zegt. Ik moet zeggen dat mijn nichtje mijn meest dankbare en leukste klant ooit is geweest, want wat heeft zij lekker gegeten van mijn taart.

Wat heb je nodig:

Een bakvorm met een diameter van 17 tot 20 cm
Een grote kom
Een handmixer

Ingrediënten:

 • 185g bloem
 • 1el bakpoeder
 • Snuf zout
 • 180g boter, op kamertemperatuur
 • 150g suiker
 • 3 eieren
 • 1tl vanille extract
 • 2 el melk

Decoratie en vulling:

 • Een recept voor botercrème of Dr. Oetker’s mix voor luchtige botercrème
 • Jam
 • Fondant (in mijn geval, lichtblauw, blauw en wit)
 • Chocoladestift

Bereidingswijze:

1. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C

2. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Zet even apart.

3. Doe de boter in een kom en klop deze romig met de mixer. Voeg de suiker toe en mix tot een luchtig geheel.

4. Voeg de eieren en het vanille extract toe en mix tot alles is opgenomen.

5. Voeg de bloem toe en mix tot je een beslag krijgt. Voeg als laatste de melk toe en mix tot de melk is opgenomen.

6. Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel het beslag met de achterkant van een lepel over de vorm en zet de cake 50 minuten in de oven. Als je hete lucht gebruikt zet dan je oven op 150°C/160°C, afhankelijk van je oven. Als een satéprikker er schoon uit komt is hij klaar.

7. Laat de taart volledig afkoelen, snij hem dan horizontaal door midden en besmeer de bovenkant van de onderste helft met botercrème. Als je jam wilt toevoegen, vergeet dan niet een dijkje van botercrème te maken. Omdat jam heel vochtig is, lost het de fondant op als je geen dijkje zou maken. Leg dan de bovenste helft er op en besmeer de hele taart met botercrème.

8. Rol je fondant uit, leg deze over de taart, en probeer de fondant zo mooi mogelijk over de taart te draperen door veel met je handen over de fondant te wrijven en langzaamaan naar beneden te werken. Over het bekleden van een taart zijn heel veel filmpjes te vinden. Bijvoorbeeld deze.

9. Als je taart bekleed is kan het versieren beginnen. Ik ben op zoek gegaan naar een plaatje van Nijntje, heb elk deel van Nijntje uitgeknipt; dus haar hoofd, lijf, handen, voeten en de ballon. Elk deel heb ik op een uitgerold stukje fondant gelegd in de gewenste kleur en vervolgens heb ik er met een mesje langs gesneden. Soms dan is de uitgesneden vorm wat hoekig, maar je kan het met je vingers heel makkelijk weer wat ronder maken.

10. Elk onderdeel heb ik op de taart gelegd en geplakt door wat water aan de onderkant te smeren. De onderste rand van de taart heb ik gemaakt van een koekjes vorm en ik heb alleen de helft van een bloem gebruikt en op de zelfde manier aan de onder kant van de taart geplakt. De oogjes, mond en het touw heb ik gemaakt door een chocoladestift van Dr. Oetker te gebruiken.

 

Dit soort taarten maken vind ik leuk om te doen, omdat je lekker creatief bezig kan zijn. Zo’n taart is het qua bakken en smaak (fondant is veel te zoet) niet zo mijn ding, maar mijn nichtje was zo’n tevreden klant (en doet net als tante Sanne, duimpje omhoog), dat dit misschien wel een van de meest bijzondere baksels ooit is geweest.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Hilde
  oktober 21, 2016 at 8:54 pm

  Vorig jaar voor mijn dochter deze taart gemaakt: groot succes! Ook het filmpje om de taart met fondant te bekleden werkt goed. Verrassend goed te doen. Nu mijn dochter 4 wordt wil ze weer die Nijntje taart! Gelukkig had ik je website bewaard. Bedankt voor je goede beschrijving! Hilde

  • Reply
   SJ Kitchen
   oktober 22, 2016 at 1:20 am

   Wat een ontzettend leuk verhaal en dank je voor de complimenten. Ik word hier echt heel erg blij van!

 • Reply
  Elisabeth
  januari 25, 2017 at 11:44 pm

  Kun je deze taart ook invriezen? Welk gedeelte eventueel?

  • Reply
   SJ Kitchen
   januari 30, 2017 at 10:00 pm

   Zeker! Als je hem goed verpakt in huishoudfolie kan je elk deel van de taart invriezen.

  Leave a Reply

  Close