Recepten

Eclairs Met Ganache en Knapperige Hazelnoten Karamel

Eclairs zijn een van mijn favoriete items van de (Franse/Belgische) bakker, maar ik had ze nog nooit eerder gemaakt. Volledig geïnspireerd door Heel Holland Bakt ging ik aan de slag met het maken van deze overheerlijke eclairs met ganache en knapperige hazelnoten karamel (Da’s een beste mond vol!) Het mooie van eclairs is dat je alle kanten op kunt, allerlei vullingen en toppings zijn mogelijk, ik vind die van mij erg lekker, maar kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest en laat je inspireren!Eclairs met ganacheIngrediënten:
Soesbeslag
80ml melk
45g boter, in blokjes
60g bloem
Snufje zout
±3 eieren

Vulling
250ml slagroom
2el vanille suiker

Ganache
100g pure chocolade
100ml slagroom

Karamel hazelnoot topping
200g suiker
Handje hazelnoten, fijngehaktEclairs met ganacheBereidingswijze:
Eclairs
1. Doe de boter en melk in een steelpannetje en laat de boter al roerend smelten. Laat het bijna koken. Zeef de bloem en zout boven dit mengsel en roer met een pollepel tot alles is opgenomen, zet op een laag vuurtje. Blijf roeren totdat zich er een bal vormt en het beslag loskomt van de randen. Laat 5 minuten afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C.Eclairs met ganache2. Breek een ei in een kommetje, klop goed los en giet dit bij het mengsel. Roer tot het ei is opgenomen. Nu heb je een heel stug beslag. Nu ga je eieren toevoegen tot het beslag van de pollepel afloopt, maar wel z’n vorm behoudt. Voeg niet steeds een heel ei toe, maar breek boven een kom, klop los en voeg beetje voor beetje ei toe. Ik had uiteindelijk genoeg aan 2,5 ei.Eclairs met ganache3. Schep dit mengsel in een spuitzak, knip de punt er af en spuit mooie lange stroken van ongeveer 10cm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk met wat ei en zet 10 tot 15 minuten in de oven. Als ze mooi goudbruin zijn, zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.Eclairs met ganacheGanache
1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.
2. Doe de slagroom in een steelpan en laat bijna koken. Giet dit bij de chocolade en laat ongeveer 5 tot 10 minuten staan.
3. Roer met een garde tot een dikke chocolade substantie en laat dit afkoelen.

Karamel
Vloeibare suiker is ontzettend heet(±160°C)! Wees voorzichtig en zorg er voor dat alles vuurvast is. Draag bij voorkeur lange mouwen en geen synthetische materialen.Eclairs met ganache 1. Doe een vel bakpapier op een bakplaat en strooi de fijngehakte hazelnoten er op.
2. Doe de suiker in een lichtgekleurde steelpan en zet dit op een middelhoog vuur.
3. Als de suiker begint te smelten, trek het dan voorzichtig de vloeibare delen met een spatel in de suiker om verbranden te voorkomen.
4. Als je goed kan roeren/het grootste deel vloeibaar is, roer dan totdat alle eventuele klontjes weg zijn en als het een mooie bronzen kleur heeft en lekker naar butterscotch/karamel ruikt is het klaar.
5. Giet de karamel over de hazelnoten. Verspreid de karamel met de spatel over het bakpapier zodat je een mooie dunne laag karamel met hazelnoten krijgt. Laat dit volledig afkoelen.
6. Leg een vel bakpapier over de uitgeharde karamel en sla het tot hele kleine stukken met een deegroller.

Slagroom
1. Doe de slagroom en vanillesuiker in een kom en klop dit tot een stijf geheel.
2. Schep in een spuitzak met een mooie spuitmond.

De opbouw
1. Snij de eclairs door de midden, pluk eventuele natte stukken eclair er uit en vul ze met slagroom. Leg de bovenkant weer op de eclair.Eclairs met ganache2. Doe de ganache in een spuitzak, knip de punt er af en verdeel de ganache over de bovenkant van de eclairs.Eclairs met ganache3. Bestrooi ze met de verpulverde hazelnoten karamel en klaar zijn de eclairs met ganache en knapperige hazelnoten karamel!Eclairs met ganacheEclairs met ganacheHet kost wat tijd, handelingen en er gaan aardig wat bak technieken mee gemoeid wanneer je aan de slag gaat met eclairs. Laat je er niet door afschrikken, je moet het gewoon eens proberen en je zult zien dat het allemaal mee valt! Mocht het maken van karamel je afschrikken, dan kan je die stap ook weglaten. Je zou dan de hazelnoten kunnen roosteren en ze door de ganache roeren, ook waanzinnig lekker! Succes en eet smakelijk!

Save

Save

Save

Save

Save

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Lianne
    oktober 20, 2016 at 8:53 am

    Zien er schitterend uit. Lijkt mij leuk om te maken en te eten. 🙂

    • Reply
      SJ Kitchen
      oktober 21, 2016 at 11:02 am

      Dankjewel:) Ze zijn inderdaad erg leuk om te maken!

  • Reply
    ohladybake
    oktober 20, 2016 at 12:15 pm

    wauw deze zien er overheerlijk uit!
    wil er meteen zelf gaan bakken!

    • Reply
      SJ Kitchen
      oktober 21, 2016 at 11:01 am

      Dankjewel! Ze zijn ook echt waanzinnig lekker:D

    Leave a Reply

    Close