Recepten

Chocolade sinaasappel tulband

Het ultieme kerstbaksel is denk ik toch wel een tulband en voor deze kerst heb ik een heerlijke chocolade sinaasappel tulband gemaakt met een lekkere icing er bovenop. Dit is echt een plaatje op tafel tijdens kerst.

Ingrediënten:

Cake
120g pure chocolade
225g boter, op kamertemperatuur
280g suiker
4 eieren
rasp van een halve sinaasappel
1el sap van een sinaasappel
280g bloem
90g cacaopoeder, ongezoet
2tl bakpoeder
1tl zout
125g zure room

Icing
20g boter
25ml melk
half zakje vanillesuiker
180g poedersuiker

Bereidingswijze:

1. Vet de tulband in en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Smelt de chocolade au bain marie, haal van het water af als alles is gesmolten en ga terwijl de chocolade wat afkoelt verder met de rest.
3. Doe de boter en de suiker in een kom en mix tot een luchtig en romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot ze volledig zijn opgenomen.
4. Voeg nu ook het sinaasappelsap en rasp toe en roer door het mengsel.
5. Doe de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en roer even door.
6. Voeg de gesmolten chocolade toe aan het boter/eimengsel en mix tot de chocolade volledig is opgenomen.7. Voeg de droge ingrediënten en de zure room aan het natte mengsel toe en mix tot alles volledig is opgenomen en je een mooi beslag hebt. Schep het beslag in de bakvorm en bak de tulband 1uur en een kwartier in de oven, of totdat een satéprikker er schoon uit komt. Hou hem na een uur goed in de gaten, vanaf dit punt kan de bovenkant verbranden, maar hoeft de binnenkant nog niet per se gaar te zijn. Als de bovenkant droog wordt of te donker wordt, zet de oven dan op 150°C.8. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan voorzichtig op een rooster. Laat volledig afkoelen.
9. Doe de melk en boter in een steelpannetje en verwarm tot de boter is gesmolten.
10. Voeg de poedersuiker en vanillesuiker toe en roer tot je een dikke massa hebt. Haal van het vuur en giet over de tulband.

Decoreer met nog wat extra geraspte sinaasappelschil en klaar is kees!

Deze chocolade sinaasappel tulband is echt heel erg lekker. De chocoladesmaak is puur en niet te zoet en het vleugje sinaasappel is een heerlijke toevoeging. Ik zou deze tulband zeker maken als je veel mensen over de vloer hebt, want hij is erg machtig, maar iedereen zal hem lekker vinden (denk ik)! Succes een eet smakelijk!

P.S.: Maak je wel eens wat van mijn blog? Of ga je met kerst deze koekjes bakken of een ander kerstrecept gebruiken van SJ Kitchen? Laat het me dan weten via

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    sjoukje
    december 7, 2016 at 12:34 pm

    Hij is inderdaad erg lekker! Bij mij erg droog, kom ik er net achter dat ik de zure room ben vergeten…..ik welke stap moet ik dit toevoegen? Of lees ik er over heen

    • Reply
      SJ Kitchen
      december 9, 2016 at 5:55 pm

      Nee je leest er niet overheen, ik ben vergeten de stap toe te voegen toen ik het recept uitwerkte! Ik heb het er inmiddels bij gezet, dus als je de chocolade sinaasappel tulband nog een keer gaat maken, moet het goed komen!

      • Reply
        Sjoukje
        december 13, 2016 at 8:32 am

        fijn dank je wel

    Leave a Reply

    Close