Recepten

Caramel Shortbread Brownies

Naast een red velvet cake is millionaires shortbread toch ook echt wel een van m’n lievelingsbaksels. Ik had ontzettend veel zin om weer eens millionaires shortbread te maken, maar om wel een beetje origineel te blijven heb ik het met een twist gemaakt. In plaats van een blanke koekbodem heb ik ze deze keer gemaakt met een brownie bodem. En dan ook nog eens met mijn favoriete brownie recept!

Ingrediënten:

De brownie

  • 100g pure chocolade
  • 90g boter
  • 160g suiker
  • 2 eieren
  • 70g bloem

Karamel laag

  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 2 el Golden Syrup (pannenkoekenstroop is ook prima)
  • 125g boter
  • Flinke snuf zout (of twee, als je gezouten karamel wilt)

Chocoladelaagje

  • 100g pure chocolade
  • 60g melkchocolade
  • 50g witte chocolade

Bereidingswijze:

  1. Bekleed een vierkante bakvorm (±20x20cm) met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Begin met de brownie. Doe de chocolade en boter in een steelpan en laat dit smelten. Roer even door.
  3. Doe de suiker erbij en roer tot alles vermengd is. Doe dan de eieren erbij en roer weer tot je een geheel hebt.
  4. Doe de bloem erbij en mix tot je een mooi beslag hebt. Giet dit in de bakvorm en bak dit 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Maak de karamel laag. Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet dit op een middelhoog vuur. Blijf roeren terwijl dit verwarmt, anders gaat het karamelliseren.
  6. Na een tijdje begint het te koken. Roer vijf minuten goed en stevig door terwijl het kookt. Op een gegeven moment begint het van kleur te veranderen en wordt het steeds dikker. Als het een mooie lichte toffee kleur heeft is het klaar. LET OP: het mengsel is ontzettend heet!
  7. Giet de karamel over de brownie en laat dit een uurtje of twee opstijven.
  8. Maak als laatste de chocolade laag. Smelt de pure en melkchocolade au bain-marie (je kan ook alleen puur of melk gebruiken, ik vind een mix het lekkerst).
  9. Smelt ook de witte chocolade au bain-marie.
  10. Verdeel de donkere chocolade over de karamel laag.
  11. Verdeel dan de witte chocolade in slierten over de donkere chocolade laag en ga er met een saté prikker doorheen om een marmer effect te creëren. Laat alles goed opstijven in de koelkast (echt wel een paar uur of een hele nacht) en klaar zijn je fancy millionaires brownies!

Heb je het idee dat je dit recept eerder hebt gezien? Dat kan kloppen, hij is al eens verschenen op de blog van Elisejoanne.nl.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Lianne
    januari 19, 2018 at 7:37 pm

    DIT.ZIET.ER.GOED.UIT. Sorry voor de hoofdletters, maar dit lijkt mij zo enorm lekker! 🙂

    • Reply
      Sanne
      februari 4, 2018 at 9:24 pm

      Haha! Soms zijn hoofdletters voor bepaalde dingen gewoon nodig, toch?:D

    Leave a Reply

    Close