Creatief

Bullet journal termen uitgelegd

Weeklies, monthlies, collections, index, bleeding en ghosting. Ik begrijp dat wanneer je je net verdiept in de wereld van bullet journaling, dat al die termen je beginnen te duizelen. Daarnaast zijn veel blogs, artikelen en filmpjes over bullet journaling voornamelijk nog in het Engels, dus ik heb een lijstje gemaakt met allerlei bullet journal termen, inclusief Nederlandse uitleg!

Bujo

Bujo is een veelgebruikte afkorting voor bullet journal.

Index

De index is de eerste bladzijde van je bullet journal. Eigenlijk is dit gewoon je inhoudsopgave die je zelf steeds bijwerkt.

Daily/Dailies

Een daily is een pagina in een bullet journal waarin je to-do lijstje en agenda punten van die dag opschrijft.

Weekly/Weeklies

Een weekly is hetzelfde als een daily, maar dan in weekoverzicht en beslaat meestal 2 bladzijden.

Monthly/Monthlies

Een monthly is een maandelijks overzicht, vaak in tabel of lijst vorm. Veel mensen schrijven ook hun doelen voor die maand op deze pagina.

Future log

Future log is een pagina waarin je al je komende events verwerkt. Je kan dat in een monthly verwerken voor de komende maand, of aan het begin (of einde) van je journal in een jaaroverzicht.

Collecties/collections

Foto: Lisa Jacobs | Marketing Creativity

Collections zijn pagina’s waarin je alles verzameld gerelateerd aan een bepaald thema. Dus bijvoorbeeld een lijst met alle boeken die je hebt gelezen, Netflix series die je hebt gezien of wil zien, habit trackers, landen waar je geweest bent, eigenlijk alles wat je bij wilt houden en waar je graag lijstjes over maakt.

Spread

Wanneer je je bullet journal openslaat op twee bladzijden die bij elkaar horen, dan noem je die twee pagina’s een spread. Voorbeeld: weeklies worden vaak over twee pagina’s verdeeld, dus dit noem je dan een weekly spread.

Challenges

Veel mensen die een bullet journal hebben verwerken zogenoemde challenges, ook wel uitdagingen. Er zijn een hele hoop, bijvoorbeeld; doodle (kleine tekeningetjes) challenges, challenges gerelateerd aan afvallen, sporten, of roken. Een challenge is een goede manier om je vooruitgang van een bepaald onderwerp bij te houden.

Habit tracker

Een habit tracker is een manier om je dagelijkse gewoontes bij te houden. Je maakt eigenlijk een tabel met in de meest linker rij wat je wilt bijhouden en in de kolommen de dagen van de maand. Wanneer je die dag iets hebt gedaan, geef je het hokje van die dag een kleurtje. Ook hier kan je van alles bijhouden; van de hoeveelheid water die je drinkt, tot of je die dag gesport hebt en van je slaapgewoontes tot je eetgewoontes.

Bleeding

Bleeding is de term voor een pen die bij schrijven wat meer uitvloeit op papier. Dit gebeurd vaak bij fineliners op alcoholbasis. Gel pennen, balpennen en fineliners op waterbasis vloeien, als het goed is, (bijna) niet uit.

Ghosting

Ghosting is de term voor een pen die door de bladzijde heen drukt en die je dus aan de andere kant van de pagina ziet. Omdat de pagina’s van de meeste bullet journals vrij dun zijn, kan je ghosting bijna niet voorkomen, maar fineliners (en andere inkt) op alcoholbasis drukken heel erg door.

Migration

Migration is de term voor de overgang van een oude naar een nieuwe bullet journal. Wanneer je naar een nieuwe bullet journal migreert, verplaats je eigenlijk alle items uit je future log in de nieuwe bullet journal.

Dutch door

Foto: Karolina | Journaling Addict

De zogenoemde Dutch door is een systeem waarbij je een bladzijde uit je bullet journal dubbelvouwt en de inhoud van een andere bladzijde zichtbaar wordt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een meal planner in je weekly spread wil, maar er geen ruimte voor hebt. Je kan op deze manier eigenlijk meer kwijt in je spread.

Leuchtturm1917

De Leuchtturm1917 met stipjes is denk ik het meest gebruikte notitieboekje om in te bullet journalen. Leuchtturm1917 verkoopt ook de originele bullet journal van Ryder Carroll, de bedenker van bullet journaling.

Moleskine

Moleskine is ook een merk wat notitieboekjes verkoopt en ook dotted boekjes heeft.

Nuuna

Nuuna is ook een veelgebruikt merk dat dotted notitieboekjes verkoopt om in te bullet journalen.

Mijn Bullet Journal

Deze bullet journals zijn in Nederland heel populair. Er zijn verschillende formaten te koop en met verschillende designs aan de buitenkant. Ze staan ook wel bekend als ‘Mus’.

Zo. Dat waren een hele hoop termen! Ik heb de termen gekozen die ik zelf het meeste tegenkom en het meest nuttig zijn. Mocht ik wat over het hoofd hebben gezien, laat dan vooral een comment achter met de termen achter die je nog mist, dan voeg ik ze gewoon nog toe!

Lees ook eens deze blogpost over waarom bullet journaling nou zo ontzettend leuk is!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close