Recepten

Broodjes met Pesto

Mijn kerstvakantie begint zoals je dat van een docent mag verwachten: met een fikse verkoudheid en een klein griepje. Vandaar dat dit recept voor broodjes met pesto iets later komt. Dus hier is op de valreep nog een recept voor tijdens de kerstbrunch of kerstlunch. Maar laten we wel wezen, deze broodjes met pesto zijn zo waanzinnig lekker dat ze bij elke lunch en brunch lekker zijn, ongeacht of het kerst is of niet.broodjes met pesto

Ingrediënten:

 • 200ml melk
 • 50g boter
 • 1el suiker
 • 1 zakje gist (7g)
 • 400g bloem (ik heb durum bloem voor brood gebruikt, vandaar dat mijn broodjes iets geler zijn)
 • 1tl zout
 • 1 ei (+1 extra voor het bestrijken van de broodjes)
 • 1 potje pesto naar keuze
 • Parmezaanse kaas
 • Beetje peper

Bereidingswijze:broodjes met pesto

  1. Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze tot 35°C. Voeg de boter er aan toe en roer even door. (Hoeft niet helemaal gesmolten te zijn).
  2. Doe de melk en boter in de kom van een staande mixer en voeg de gist toe. Roer even door en wacht tot de gist gaat schuimen.
  3. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en mix een minuutje op middelhoge snelheid tot een geheel.
  4. Laat dan de machine op lage snelheid 10 tot 15 minuten kneden. Dit kan overigens ook allemaal met de hand, houdt er dan rekening mee dat je dan wel 30 minuten moet kneden tot dat je een mooi deeg hebt. 
  5. Bestuif je werkblad met bloem, leg het deeg er op en laat even vijf minuten rusten. Vet ondertussen een bakvorm van 20x20cm of van 20X30 in en bekleed met bakpapier.
  6. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 40cm breed en besmeer deze met pesto. Rasp wat parmezaanse kaas boven op de pesto en rol dan de deeglap in de lengte op.
  7. Snij de uiteinden van de staaf af en snij de staaf vervolgens in 9 stukken. Als je een bakvorm van 20X30 gebruikt, snij de staaf dan in 16 stukjes.
  8. Leg de stukjes met de spiraal naar boven in de bakvorm en dek het geheel af met een vochtige theedoek. Laat dit 1 tot 1,5 uur rijzen.
  9. Als ze in formaat verdubbelt zijn, zijn ze klaar. Verwarm de oven voor op 200°C.
  10. Besmeer de broodjes met ei, rasp er nog wat extra kaas overheen en voeg wat peper toe.
  11. Zet de broodjes 25 tot 30min in de oven. Als ze mooi bruin zijn en hol klinken als je er op tikt zijn ze gaar.broodjes-met-pesto2broodjes-met-pesto3

Mijn man en ik waren het er roerend over eens dat deze broodjes met pesto uitermate geschikt zijn voor bij een soep. Maar je kan ze ook beleggen met wat hartigs. Extra tip: Rooster wat pijnboompitten, hak deze fijn en strooi deze over de pesto voordat je hem oprolt. Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close