Recepten

Bosbessen Cake

Ik heb Het Hummingbird Bakboek nu al een aantal jaar in mijn bezit en het recept voor de Blauwebessencake sprak me meteen aan, op de een of andere manier heb ik hem toch laatst pas gemaakt. En daar heb ik geen spijt van gehad, of eigenlijk ook weer wel, want deze cake is niet bepaald goed voor de lijn. Mr. W. en ik hanteren hier wel eens de ‘fak it mentaliteit’, onze verjaardagen, die slechts 10 dagen uit elkaar liggen, hadden een erg hoog ‘fak it mentaliteit’ gehalte en daarom hebben we schaamteloos een stuk (of twee) weg gewerkt. We letten goed op wat we eten, we zijn fanatiek aan het hardlopen geslagen (en dat is leuk!) en we zijn inmiddels een aantal kilo’s lichter. Soms dan heb je gewoon zo’n dag, dan wil je vreten. En daar is de ‘fak it mentaliteit’ voor. Enfin, terug naar de cake! Ik vind hem erg lekker en echt een plaatje om te zien. Ons verjaardagsbezoek heeft er ook van gesmuld. Nieuwsgierig geworden? Klik dan verder! photo IMG_4796_zps0c1ecb4f.jpgJe hebt hier een ringvorm voor nodig met een doorsnede van 25cm. Als je die niet hebt, kan je ook gewoon 2 cakeblikken of een taartvorm (25cm) met een hoog opstaande rand gebruiken. photo IMG_0034_zps8593b48b.jpgIngrediënten:
De cake:
350g boter, op kamertemperatuur
350 suiker
6 eieren
1tl vanille extract
450g bloem
2el + 2tl bakpoeder
2,5 dl Griekse yoghurt
250g bosbessen
 photo IMG_4769_zps2470cdbf.jpgFrosting
300g poedersuiker
50g boter, op kamertemperatuur
125g roomkaas, koud

Bereidingswijze:
De cake
1. Verwarm de oven voor op 170°C en vet de ringvorm in en bestuif hem met bloem.
2. Doe de bosbessen in een kom en schep er 2 eetlepels van de bloem bij. Hussel de bosbessen hierdoor, zodat ze allemaal een laagje bloem hebben. Hierdoor zinken de bessen niet naar de bodem (of de bovenkant in dit geval).
3. Doe de boter met de suiker in een kom en klop het luchtig en bleek.
4. Voeg een voor een de eieren toe, tot het een geheel is. photo IMG_4759_zpse23b93a8.jpg5. Klop de vanille, bloem en bakpoeder erdoor tot alles goed vermengd is. Voeg de yoghurt er aan toe en klop weer tot een geheel. photo IMG_4770_zps846a51d1.jpg photo IMG_4772_zpse7d42eba.jpg photo IMG_4779_zpse361babd.jpg6. Spatel de bosbessen door het beslag. Wees voorzichtig, ze kunnen knappen. photo IMG_4782_zps392dee95.jpg7. Giet het beslag in de bakvorm en strijkt de bovenkant glad. Bak de cake 40-45 minuten. Als een satéprikker er schoon uitkomt is hij gaar. photo IMG_4787_zpsf3bb1ddd.jpg photo IMG_4799_zps07822525.jpg8. Laat de cake eerst een tijdje in de vorm afkoelen, stort hem dan op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
 photo IMG_4818_zps23df761b.jpg
De frosting:
1. Doe de poedersuiker en de boter in een kom en meng het met een mixer tot het een kruimelig geheel wordt.
2. Voeg de roomkaas toe en blijf mixen tot het volledig is opgenomen. Klop het mengsel ongeveer 5 minuten op de hoogste stand, tot het bleek en luchtig is. Klop niet te lang, dan kan het te vloeibaar worden.
3. Smeer de frosting over de cake. Als je het recept verdubbelt kan je de hele cake insmeren. Dat vond ik wat overdreven en dan komt de smaak van de cake niet goed tot z’n recht. Ik heb dus alleen de bovenkant een laagje gegeven. photo IMG_4831_zps91a0667d.jpgAls bosbessen en roomkaas niet zo ontzettend prijzig waren, dan zou ik deze cake nog veel vaker maken. De cake zelf is echt heel zacht en een beetje kleffig,wij noemen dat binnen onze familie ‘smotsig’. Dat is zo’n woord waar ik de betekenis wel van weet, maar echt niet kan uitleggen. Maar deze cake is smotsig. De bosbessen geven deze cake een goede friszoete bite. De frosting is trouwens ook echt de bom, heerlijk! Ik geloof dat dit recept voor cream cheese frosting toch echt de lekkerste is die ik ooit heb gehad. photo IMG_0036_zpse409cf45.jpgDe foto’s die bij deze post horen hebben een bijzonder eervolle vermelding verdiend. Ze zijn allemaal gemaakt door Mr. W. Hij had een flitser gekregen voor zijn verjaardag en het bakproces van deze cake was een goed oefenobject. Ik vind de foto’s echt heel mooi geworden en dat mag hij dus vaker gaan doen;)

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Hester
    juni 8, 2013 at 6:06 pm

    De foto’s zijn inderdaad mooi geworden. En oh, wat lijkt het me heerlijk! Het is dat ik nu aan de andijviestamppot zit, haha.

  • Reply
    Anke
    februari 12, 2014 at 4:38 pm

    Superlekker! Lekker zacht en ook de volgende dag was hij ook niet droog. Ik heb alles door de helft gedaan, dan past hij precies in een cakeblik. Ook zonder glazuur heerlijk! Een aanrader.

  • Reply
    Johanneke
    februari 10, 2017 at 2:41 pm

    Ik zie dat jij griekse yoghurt ipv zure room (in hummingbird boek) gebruikt. Dit kan dus ook?

    • Reply
      SJ Kitchen
      februari 25, 2017 at 7:03 pm

      Zeker!

    Leave a Reply

    Close