Creatief Lifestyle

Beginnen met een Bullet Journal, hoe doe je dat?

Je hebt op Pinterest de mooiste pagina’s voorbij zien komen, YouTube heeft je geïnspireerd en natúúrlijk heb je na het lezen van mijn eerste blogpost over Bullet Journaling al helemaal zin om te beginnen. Maar waar begin je dan in vredesnaam? Hoe pak je dat aan? Welk boekje moet je kopen? Wat heb je verder nog nodig? Wat werkt het beste? Geen paniek! Ik ga je helpen:)

De basis

Wat heb je nodig

In de basis zijn er maar drie dingen die je nodig hebt om met een bullet journal te beginnen: een notitieboekje (het handigst is een met stipjes, bijvoorbeeld de Leuchtturm1917 of Moleskine), een pen en eventueel een lineaal.

Daarnaast kan je nog uitbreiden met bijvoorbeeld brush pens, brush stiften, washi tape, fineliners, kleurpotloden, eigenlijk alles wat elke stationery freak leuk vindt.

Waar begin je

In principe begint elk bullet journal volgens ‘de regels’ met een index. Een index is de eerste bladzijde waar je de titels van al je onderdelen op volgorde kan neerzetten met een paginanummer er achter. Maar persoonlijk vind ik een index onzin en ik gebruik hem eigenlijk niet. Ik héb er wel een omdat ik het in het begin wilde doen zoals het heurt, maar ik merk dat ik de paginanummers niet gebruik en ook niet dingen ga opzoeken. Bovendien vind ik bladeren door mijn journal veel te leuk.

Verder zijn er meerdere dingen waar je mee kan beginnen (of die je later nog kan toevoegen). Bijvoorbeeld met een jaaroverzicht (met alle maanden van het jaar), je goede voornemens/doelen, de films die je hebt gezien en boeken die je hebt gelezen dat jaar, een bucketlist, restaurants waar je geweest bent, wat je verder ook maar wil bijhouden dat jaar, alles kan! (Wat meteen dé reden is waarom bullet journaling zo leuk is.)

Het plannen zelf

In eerste instantie is een bullet journal een planner, to-do lijst en agenda in een. Dus als jij niet je gelezen boeken wil bijhouden of helemaal geen zin hebt om je doelen op te schrijven, dan hoeft dat natuurlijk niet. Het hele principe van een bullet journal is je leven op orde brengen/houden, dus een ‘agenda’ deel zal sowieso onderdeel van je journal gaan worden. In mijn eerste blogpost leg ik uit hoe het systeem van Ryder Carroll werkt. Op de foto’s in deze blogpost zie je hoe ik mijn weekly spread aanpak, ik heb in bijna een jaar tijd het nodige geprobeerd en dit vind ik het fijnste werken. Ik maak geen monthly spread omdat ik daar het nut niet van inzie. Verder hou ik graag bij wat ik eet, als soort van bewustwording, en wil ik graag ruimte voor lijstjes en hersenspinsels.

Alles kan, alles mag

Wat ik hierboven ook al schreef, niks moet en alles kan. Met een bullet journal ben je niet verplicht je aan een bepaalde volgorde te houden en kan je hem indelen op een manier die jij prettig vindt. Bij mij werkt bijvoorbeeld een ‘a doodle a day’ pagina totaal niet (ik kom er gewoon niet aan toe), maar ‘a line a day’ vind ik dan wel weer heel leuk. Naarmate de maanden vorderen zul je zien dat je er vanzelf achterkomt wat voor jou werkt en wat niet.

Dus mijn advies voor degene die net een supermooi dotted boekje heeft gekocht, begin gewoon. Pak er voorbeelden bij van Pinterest, YouTube en Instagram, doe je notitieboek open, pen in de aanslag en indelen maar! Je komt er vanzelf achter wat voor jou de beste aanpak is.

Zegt dit je allemaal nog helemaal niks? Lees dan eens mijn blogpost over bullet journal terminologie.

Wil je weten hoe je op een makkelijke manier foutjes in je bullet journal wegwerkt? Lees dan deze blogpost!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je via mij koopt ik een klein percentage van het bedrag krijg. Op deze manier kan ik Sanne Schrijft Stukjes blijven onderhouden!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Eveline(LookAroundTheCorner)
  juli 20, 2017 at 9:23 am

  Dank je wel. Je blog is erg duidelijk.

  • Reply
   Sanne
   juli 27, 2017 at 10:51 am

   Dankjewel Eveline! Leuk om te horen:D

  Leave a Reply

  Close