Recepten

Baksels Van Eigen Bodem: Fryske Dúmkes

Baksels van eigen bodem krijgen niet genoeg credits, terwijl de Nederlandse bak historie enorm rijk is en ontzettend smakelijk. Tegenwoordig zijn het de cupcakes, versierde taarten en cakepops wat de klok slaat. Allemaal erg lekker, maar pareltjes uit eigen land worden vaak vergeten. Daarom ga ik de komende tijd jullie baksels laten zien die typisch Nederlands zijn. Ik begin met Fryske Dúmkes, een lekker kruidig koekje uit, duh, Friesland! Zelf ben ik geboren in Friesland en ben ik wel enigszins bekend met Friese lekkernijen. Wanneer wij in Friesland waren en er was een Bakker in de buurt dan kwamen we meestal thuis met Friese Koek, Witte Koek (favoriet!), Suikerbrood en soms Fryske Dúmkes. Ze stonden al een tijdje op m’n verlanglijstje om eens zelf te bakken en dit weekend ben ik er aan toegekomen. Ze krijgen hun naam door dat de bakker zijn duim in het deeg drukt voordat hij wordt afgebakken. Ik heb er zelf voor gekozen om rechthoeken te maken en mijn duim er niet in te drukken. Ik ben een andere vorm gewend dan ik heb gemaakt, maar ik vond het zo makkelijker. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder! photo IMG_0765_zpsa6b4cd13.jpgIngrediënten:
50g hazelnoten, grof gehakt
50g amandelen, grof gehakt
250g bloem
snufje zout
1tl kaneelpoeder
1tl gemberpoeder
1tl anijszaad (ik heb gemalen steranijs gebruikt, omdat de supermarkt geen anijszaad had)
150g basterdsuiker
2 eieren
150g boter, op kamertemperatuur
Recept geïnspireerd op een recept van 24Kitchen.  photo IMG_0727_zps56a5a607.jpgBereidingswijze:
1. Meng de hazelnoten en amandelen met de bloem, zout, kaneel, gember en anijs.
2. Maak een kuiltje en doe daar in de suiker, eieren en boter. Kneed alles goed door met je handen. Ik heb eerst de achterkant van een lepel gebruikt en ben daarna met mijn handen verder gegaan.
3. Als alles is vermengd en je hebt een mooi (plakkerig) deeg, leg het dan op een stuk plastic folie. Druk het plat en verpak het in de folie. Laat het 20 minuten rusten in de koelkast. photo IMG_0730_zps8ee8b398.jpg4. Verwarm de oven voor op 160°C. Bestrooi een werkblad met bloem en rol het deeg uit. Hou een dikte aan van een halve tot een centimeter. Snij het in rechthoeken en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. photo IMG_0737_zpsda621242.jpg photo IMG_0741_zpsaf2419be.jpg5. Bak ze af in de oven voor ongeveer 20 minuten. Als de randen gebruind zijn, zijn ze klaar. photo IMG_0743_zpsa0ce4a21.jpg photo IMG_0773_zpsd59f6acf.jpgIk vind dit echt een heerlijk koekje, hij is niet te zoet en ik vind de combinatie van de kruiden en de noten echt lekker. Bovendien is dit echt niet moeilijk om te maken, als je niet zo thuis bent in het maken van koekjes, dan is dit een heel makkelijk koekje om mee te beginnen en net wat anders dan een suikerkoekje. Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close