Recepten

Baklava Bars

Baklava is een Grieks toetje gemaakt van laagjes filodeeg, meestal walnoten, of een mix van noten en veel honing. Ik zeg Grieks, maar er zijn ook mensen die claimen dat het Turks is. Ik heb een Griekse oom, dus ik stem team Griekenland. Baklava is echt zo’n baksel waar je van houdt of waar je absoluut niet van houdt. Ik hou er van, ik ben er gek op, als je zou kunnen leven van baklava zou ik het doen. Jammer is alleen dat het maken van baklava veel tijd kost en het een duur gerecht is. Er gaan namelijk veel walnoten in en die zijn best prijzig, helaas.
Toen ik op de website van Betty Crocker aan het zoeken was naar ‘bars’, oftewel plaatkoeken, kwam ik baklava bars tegen. Een snellere variant op baklava, mijn hart maakte een sprongetje, dit moest ik maken. Zo gezegd zo gedaan, klik verder en maak het mee!
Photobucket

Ingrediënten:
Basis
260g bloem
3/4tl baking soda
1/4tl bakpoeder
170g boter
225g suiker
1 ei
1tl vanille extract

vulling
1,5 kop walnoten, in stukjes gesneden
75g suiker
50g boter
1tl kaneel
1/8tl zout
1tl vanille extract
5 plakken bevroren filodeeg, of 112g.

Glazuur
110g honing
25g boter
1el basterd suiker
1/4tl kaneel
1tl vanille

Photobucket

Woorden vooraf:
Het recept voor de basis is een suikerkoekjes recept, ieder recept volstaat, als hij maar voor ongeveer 32 koekjes is.
Voor dit recept heb je een bakvorm nodig van ongeveer 726cm² nodig. Het recept zegt dat je een bakvorm van 22*33cm moet gebruiken. Ik heb zelf gekozen voor een ronde bakvorm met een diameter van 33cm.
Het recept vraagt om walnoten, ik kan me voorstellen dat een mix van pistachios en walnoten ook lekker is. Wordt ook vaak gebruikt in echte baklava.
Photobucket

Bereidingswijze:
Basis:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bodem van je gekozen vorm met bakpapier. Vet de randen in met wat olijfolie. 
1. Doe de boter en suiker in een kom en mix het romig. Doe vervolgens het ei en de vanille extract erbij, tot het een geheel is.
2. Doe dan alle droge ingrediënten erdoor. Mix tot je een stevig deeg hebt. Druk dit deeg in de vorm, tot je een mooie egale laag hebt. Doe dit in de oven voor ongeveer 15min.

Photobucket

Vulling:
1. Mix alle ingrediënten, behalve het filodeeg, voor de vulling in een kom, tot je een kruimelige substantie hebt. Verdeel dit over de bodem.
2. Verkruimel het filodeeg en strooi dit over de vulling. Bak dit geheel nogmaals in de oven voor 18 minuten.

Glazuur:
1. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een steelpannetje met anti-aanbaklaag. Roer dit goed door tot alles is gesmolten. Laat het vervolgens rusten, tot het gaat borrelen. Dit is al vrij snel. Haal het van het vuur.
2. Giet het glazuur over de baklava bar en laat het zo’n 2 uur afkoelen of tot het glazuur gehard is.

Photobucket

PhotobucketSmaakt het als baklava? op zich wel, maar baklava valt gewoon niet te vergelijken met een bar. Het zijn twee compleet verschillende dingen. Maar als je niet van de tijdrovende klus houdt, is dit een goed alternatief. Het is erg lekker! Wat wel een nadeel is, is dat de topping vrij kruimelig is en niet zo goed blijft plakken, dus soms vallen er hele stukken filodeeg van af. Desalniettemin is het echt een aanrader! Het is lekker zoet, maar dat wordt goed uitgebalanceerd door de walnoten en het filodeeg. Het recept zegt dat je het nog kan garneren met wat honing, dat heb ik niet gedaan, ik vond het op zichzelf al zoet genoeg.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Nell Nijssen
    september 13, 2012 at 7:24 pm

    Lekker, baklava. Ik ben ook voor het Griekse team.

  • Reply
    Lekker en Simpel
    september 14, 2012 at 9:11 am

    Wat een heerlijk recept lijkt mij dit! Ik ben zelf gek op Baklava! Ik denk trouwens ook dat het Grieks is haha, ben zelf namelijk ook half Grieks

  • Reply
    simone
    september 14, 2012 at 9:26 pm

    Lekker, ik ben 1 keer in Turkije geweest en daar kon ik niet van de toetjes afblijven. Wat heerlijk. Of het Grieks of Turks is maakt mij niks uit. Het lijkt me top!

  • Leave a Reply

    Close