Recepten

Appeltaart met Abrikoos en Cranberry

Ten eerste wil ik jullie allemaal een fantastisch, gelukkig en zoet 2016 wensen. Hier is het na kerst even stil geweest omdat ik heel graag vakantie wilde van alles; mijn werk, mijn studie en mijn blog. Maar de eerste werkweek zit er alweer bijna op en dat betekent dat ik ook weer hard aan de slag ga voor SJ Kitchen. Mijn goede blogvoornemens zijn om regelmatig te posten met niet per se alleen maar zoete baksels, zo zal er wat vaker een ontbijt of lunchrecept verschijnen en ga ik wat vaker gezonder bakken. Nu is het eerst tijd voor deze heerlijke appeltaart, geen ouderwetse Nederlandse appeltaart, maar een appeltaart die wat meer neigt naar de Amerikaanse apple pie. Echt onwijs lekker!Voor dit recept heb je een ronde bakvorm van ±22cm dm nodig.

Ingrediënten:

Deeg
350g bloem
175g boter, koud in blokjes
75ml koud water
1tl vanille suiker
1/4tl zout
Beetje melk
1 ei

Vulling
3 medium appels (ik heb voor Elstar gekozen)
60g gewelde abrikozen (kan je bij de supermarkt kopen bij de bakspullen)
40g cranberry’s
30g walnoten
2el basterdsuiker
1tl vanillesuiker
1tl kaneelpoeder
rasp van een halve citroen

Bereidingswijze:

1. Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, vanillesuiker en zout in een kom en voeg de koude boterblokjes er aan toe. Verkruimel de boter met je vingertoppen, zodat je uiteindelijk een substantie krijgt die op broodkruimels lijkt. Je kan dit ook met de keukenmachine doen.

2. Voeg het water toe en kneed het deeg tot een bal die niet plakt. . Verpak dit in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in blokjes. Hak de abrikozen en walnoten fijn.

4. Doe de appels, abrikozen, walnoten, cranberry’s, suikers, kaneel en rasp in een kom en roer door met een pollepel. Vet de bakvorm in, bestuif met bloem en verwarm de oven voor op 200°C.

5. Bestuif je werkblad met bloem en verdeel het deeg in een derde en twee derde deel. Rol het grootste deel uit tot een lap. Blijf terwijl je rolt steeds controleren of het deeg niet aan je werkblad plakt, veeg er eventueel extra bloem onder. Leg je lap op de bakvorm als hij groot genoeg is en duw hem zachtjes in de vorm. Snij de overbodige stukken weg, laat ongeveer 1 tot 1,5cm over.

6. Schep de vulling in de vorm en rol het restant deeg uit. Steek er een leuk vormpje uit (niet alleen ter decoratie, maar ook om er voor te zorgen dat het stoom er uit kan). Je kan ook met een mes er gaten in steken nadat je de lap op de taart hebt gelegd.

7. Bestrijk de randen met melk en leg de lap op de taart. Druk aan en snij de overbodige stukken weg. Maak een mooie rand door de rand aan de binnenkant met duim en wijsvinger samen te knijpen en de rand aan de buitenkant met je wijsvinger in te duwen. Ga helemaal rond.

8. Bestrijk de taart met ei voor een mooi glanslaagje en zet 15 minuten in de oven. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180°C en bak nog eens 30 minuten. Doe de deur van de oven niet open! Laat de taart 15 minuten afkoelen.

Deze taart is natuurlijk supervers en nog een beetje warm het lekkerst, maar koud is deze taart ook heerlijk. Serveer met wat vanille ijs of slagroom en iedereen is heel erg blij met jou (zonder ijs en slagroom trouwens ook;)). Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close