Recepten

Appel Cake

Mijn vriend moest trakteren op z’n werk, dus voor mij een goed excuus om iets te bakken. Ik besloot om een appel cake te maken, omdat het appel seizoen is en de herfst is begonnen. Een cake die past bij het seizoen, ben ik ook nog een beetje verantwoord bezig. Dit recept komt uit een fantastisch bakboek wat ik van m’n moeder heb geleend en die wellicht, misschien, waarschijnlijk nooit meer terugkomt. Alleen al om het feit dat hij hier in het dorp €30 kost en m’n moeder hem voor €15 heeft gekocht. Het boek heet ‘Van De Bakker’ van Leanne Kitchen. Goed, terug naar de appelcake!
Photobucket

Ingrediënten:
1 citroen
2 appels (ik heb Elstar gebruikt, het recept raadt Granny Smith aan)
180g boter op kamertemperatuur
95g suiker
3 eieren
125g zelfrijzend bakmeel
75g volkorenmeel (ik heb spelt gebruikt)
1/2 tl kaneel
125ml melk
Photobucket

Topping:
1/2tl koek kruiden
1 el basterdsuiker
25g havermout

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnee van 20cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwijder de klokhuizen en schil de appels. Halveer de appels en snijdt ze in plakjes.
2. Rasp de citroen en pers deze uit boven de appel plakjes. Schep de plakjes door het sap. Dit voorkomt dat de appels bruin worden. Zet de plakjes appel even weg.
3. Klop met een mixer de suiker en de boter licht en romig. Klop het citroenrasp erdoor. Mix dan een voor een de eieren erdoor tot je een geheel krijgt.
4. Zeef het zelfrijzend bakmeel, volkorenmeel en kaneel boven een kom. Schep dit door het beslag, afgewisseld door de melk. Mix het tot je een bijna glad beslag krijgt.
Photobucket
5. Schep de helft van het beslag in de springvorm en spreid dit uit. Beleg dit met de helft van de plakjes appel. Schep vervolgens de rest van het beslag over de appel en beleg dan weer met plakjes appel.
Photobucket 6. Mix de koek kruiden, basterdsuiker en havermout in een kommetje en verdeel dit over de plakjes appel. Doe hem dan een uur in de oven. Als een sate stokje schoon uit de cake komt, is hij gaar. Haal hem uit de oven en laat hem 15 minuten in zijn vorm afkoelen. Vervolgens kan je hem volledig laten afkoelen.
Photobucket Photobucket De cake is een beetje klef, maar daar hou ik wel van. Verder is de cake heerlijk en niet te zoet. Frisse appels, vleugje kaneel, lekkere topping en gewoon lekkere cake, naar mijn idee een heerlijke herfstige cake.
Succes en eet smakelijk!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Nathalie
    oktober 9, 2012 at 11:34 am

    Oehh dit ziet er HEERLIJK uit!!

  • Reply
    Nell Nijssen
    oktober 9, 2012 at 5:11 pm

    Kleffe cake is zo lekker. Het heeft bij mij de voorkeur boven die luchtige, torenhoge sponzen. Deze lijkt me erg smaakvol.

  • Reply
    Marlyssa
    oktober 9, 2012 at 5:23 pm

    Oeh lekker!

  • Reply
    Melanie
    oktober 31, 2012 at 7:53 pm

    Dit recept is het tweede dat ik heb uitgeprobeerd van je site: heeeeerlijk! En wat gemakkelijk te maken. Ideaal ook voor een verjaardag. Weer bedankt, groet Melanie

  • Leave a Reply

    Close