Creatief

Alles over Brush lettering

Ik geloof dat nog nooit iemand tegen mij heeft gezegd dat ik een mooi handschrift heb, maar stiekem was het hebben van een mooi en consequent handschrift wel een wens van mij. Ik heb als tiener hele studies gemaakt van handschriften, maar helaas, het beheersen van een fantastisch handschrift is me nooit gelukt.

Begin januari deed ik bij Frouke van Es van Typefate een workshop brushlettering. Daar heb ik de hele middag kunnen werken aan zo’n fantastisch handschrift waar ik me al jaren van afvraag hoe mensen dat toch doen. Naast dat ik een ontzettend leuke, gezellige en vooral creatieve dag heb gehad, heb ik er ook meteen een nieuwe hobby bij. 

Wat je moet weten is dat brush lettering niet hetzelfde is als handlettering. Bij handlettering maak je letters door ze als kleine tekeningetjes op te zetten. Bij brush lettering maak je met een zogenaamde brushpen in een vloeiende beweging letters. Het echt een soort van handschrift, vergelijkbaar met kalligrafie.

Oefening baart kunst

Brush lettering leer je door ontzettend veel te oefenen. Op Pinterest kan je allerlei templates vinden om uit te printen waarop je de letters kan overtrekken en op YouTube zijn er ook talloze how to’s te vinden. Maar ik kan je echt een workshop aanraden. Tijdens een workshop leer je door te doen en kijkt er iemand mee die kleine tips, aanwijzingen en correcties geeft, dat kan een YouTube filmpje natuurlijk niet.

Ik ben nog steeds veel aan het oefenen op het basishandschrift en het oefenen doe ik eigenlijk door datgene te kopiëren wat ik leuk vind. Bovendien heb ik een extra ‘handicap’; ik ben linkshandig en voor linkshandigen zijn simpelweg minder how to’s voor te vinden.

Wat heb je nodig?

Papier

Je hebt echt geen fancy papier nodig om te beginnen met brushlettering, gewoon een wit A4 is helemaal prima. Nu ik met regelmaat mooie dingetjes probeer te maken, heb ik bij Pipoos een oefenblok gekocht van Studio Suikerzoet. Hierin zitten een aantal bladzijden met lijnen om te oefenen, maar ook mooi blank papier, karton en gemarmerd papier.

Lineaal

Zeker als je net begint (of met geen mogelijkheid recht kan schrijven, zoals ik), dan is een lineaal echt je beste vriend. Niet alleen om de basislijn met op te zetten, maar ook om het grid te maken inclusief de schuine hulplijntjes.

Brushpen viltstiften

Ik heb van Koi een set en van Ecoline een paar brushstiften. Ik vind die van Ecoline heel fijn voor grote letters en die van Koi vind ik weer fijn voor kleinere letters. Het effect van de Ecoline stiften is wel weer veel mooier dan die van Koi. Koi heeft namelijk een hele constante kleur en bij Ecoline krijg je het ‘aquarel effect’ bijna cadeau.

Pentel Touch Brush Sign Pen

Ik wil niet zeggen dat dit nou een absolute must is, maar de Pentel Touch is echt een van mijn favoriete pennen. Deze pen is vooral heel fijn voor hele fijne en kleine brushletters en daarnaast gebruik ik ‘m stiekem ook om gewoon mee te schrijven.

Brush lettering inspiratie

 • Jessie Chen van InkerellaCards op YouTube heeft hele fijne tutorials voor linkshandigen.
 • Tombow USA is een kanaal voor allerlei creatieve varianten op lettering. Dit filmpje is een goede instructie over hoe je moet brushletteren.
 • Deze van JetPens PenPal is ook lekker duidelijk.
 • De blog van Kelly Klapstein over brush lettering is heel leuk en geeft je genoeg inspiratie en how to’s om even mee verder te kunnen.
 • Last but not least: Pinterest! Zet ‘brush lettering’ in de zoekbalk, druk op enter en je krijgt de mooiste quotes te zien, allerlei voorbeelden en de wereld aan printables.

Brush lettering geeft mij ontzettend veel rust en ik kan mijn creatieve ei er volledig in kwijt, ik hou er van! Heb jij dit wel eens geprobeerd?

Een deel van deze foto’s (1, 2 en 4) zijn gemaakt door Valérie Ungerer

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Loes
  juni 10, 2017 at 10:14 am

  Ik vind dit zo leuk, lijkt me echt een leuke hobby! Op het moment heb ik het heel druk, dus niet echt tijd ervoor, maar als ik weer wat meer vrije tijd heb, wil ik het misschien ook wel gaan proberen!

 • Leave a Reply

  Close